Ostalo

Tea Jažić: Učenici su budući stupovi društva

IMG_4530Možda srednjoškolci ne mogu previše utjecati na svjetsku političku scenu, uz izuzetak Malale Yousafzai, stoga je jedino što nam preostaje širiti znanje i nadati se da će ljudi spoznati prave vrijednosti svakog čovjeka i pomoći.
Širenje znanja najprije se treba odvijati u školama i putem medija. U školama iz očitih razloga; današnji učenici su ti koji će mijenjati i biti stupovi društva u sljedećih nekoliko godina (a na veliku žalost, čini se da krizi uskoro neće doći kraj) te u zajedništvu živjeti u multikulturalnoj, boljoj Europi. Osim toga, cijelu bazu znanja i razmišljanja stičemo u najbitnijim formativnim godinama u kojima se nalazimo, ne bi li imalo smisla izgraditi tu nečiju bazu razmišljanja na solidarnosti i neutaživom željom za pomoć onima kojima je to potrebno, umjesto na mržnji i dezinformacijama koje kasnije truju društvo?
Primjer jedne male promjene mogao bi biti gledanje dokumentarnog filma Nazvao me Malala, a iskreno vjerujem da svaki razred ima vremena odvojiti dva školska sata za pogledati ga. Film se nedavno počeo prikazivati u hrvatskim kinima, govori o životu Malale Yousafzai i iznimno je inspirativan jer se dotiče tih ključnih tema vezanih za trenutnu svjetsku situaciju: nejednakost u regijama svijeta, djeci izbjeglicama, i važnosti edukacije sve djece i koliko to može promijeniti svijet.
Također, kada govorim o izbjeglicama, želim istaknuti da oni koji se protive davanju financijske pomoći zaboravljaju koliko je izbjeglica ovdje doslovno, ali i prikriveno pokradeno, samo na putu do zapadnih europskih država. Policija treba malo više preusmjeriti pozornost na upravo takve aktivnosti, kad sam na osječkom kolodvoru bila s izbjeglicama i prevodila im, saznala sam da su mnogima taksisti naplaćivali po tridesetak eura (ako ne i više) za prijevoz od osječkog željezničkog do autobusnog kolodvora koji su udaljeni doslovno stotinjak metara. Tih tridesetak eura mogli su biti iskorišteni na bitnije stvari poput hrane, vode i higijenskih potrepština na njihovom daljnjem putu.

Iz eseja Ambasadorice solidarnosti Tee Jažić

hr Croatian
X