Vijesti

Izbjeglice na srpsko-mađarskoj granici

P-H20160712008817Državni tajnik srbijanskog ministarstva rada i socijalne skrbi Nenad Ivanišević izjavio je u četvrtak da trenutačno na graničnim prijelazima Srbije s Mađarskom i u prihvatnom centru u Subotici ima oko 1.500 izbjeglica i upozorio da je veliki problem što se ne znaju kriteriji Mađarske za tretman izbjeglica.

Na prijelazu Horgoš nalazi se oko 800 ljudi, na Kelebiji ih je oko 250, a u prihvatnom centru u Subotici oko 450 ljudi, naglasio je Ivanišević.

On je velikim problemom nazvao činjenicu da se i dalje ne znaju kriteriji po kojim Mađarska nekom odobrava azil, ali se nada da će uskoro postići dogovor s mađarskim kolegama.

Državni povjerenik za izbjeglice i migracije Vladimir Cucić kaže da u Srbiji ima oko 2.800 izbjeglica te je potvrdio da se vode pregovori s predstavnicima Mađarske da se izbjeglice sklone sa granične zone i da njihov prijem u Mađarsku pričekaju u nekom od prihvatnih centara u Srbiji.

Njegova je prognoza da će ubuduće u Srbiji biti 20.000 do 30.000 prolazaka izbjeglica godišnje, što je, u usporedbi sa situacijom od prije tri godine i 50 do 60 azilanata godišnje velika promjena.

IZVOR:Hina

hr Croatian
X