Vijesti

HRW: Mađarska silom izbacuje izbjeglice

epa05232514 An Afghan refugee boy holds a placard behind the fence at the Macedonian-Greek border near Gevgelia, The Former Yugoslav Republic of Macedonia, 27 March 2016. More than 10,000 refugees and migrants are still waiting at the makeshift camp near Idomeni to enter Macedonia and continue onto EU countries. EPA/GEORGI LICOVSKI

Mađarska primjenjuje prekomjernu silu kako bi prisilila tražitelje azila da se preko mađarske granične crte vrate natrag u Srbiju, objavila je u svom izvješću u srijedu međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch.

“Ljudi koji prijeđu u Mađarsku bez dozvole, uključujući žene i djecu, bivaju brutalno izudarani i prisiljeni vratiti se natrag preko granice”, kazala je istražiteljica za Human Rights Watch Lydia Gall.

Mađarske vlasti često primjenjuju silu, udaraju, guraju ili peper sprejem napadaju izbjeglice ili ih pak tuku pendrecima.

Mađarski parlament usvojio je prošlog tjedna zakon koji omogućava dužnosnicima da uhite izbjeglice koje uđu 8 kilometara u mađarsko područje i vrate ih natrag preko granice u Srbiju.

Kritičari navode da izbacivanje izbjeglica bez ikakve pravne procedure predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Mađarska je prva zemlja EU-a koja je blokirala ulazak izbjeglica u posljednjem valu dolazaka u Europu te je bila prva koja je podigla ogradu duž granice sa Srbijom u rujnu 2015. a potom mjesec dana kasnije i onemogućila prolazak izbjeglica iz Hrvatske.

Mađarski konzervativni premijer Viktor Orban otvoreno je negostoljubiv prema izbjeglicama i žestoki je kritičar kvota koje vezano uz izbjeglice zagovara EU kako bi se prihvat izbjeglica podijelio među zemljama članicama EU.

Mađarska je prošle godine imala jednu od najviših stopa tražitelja azila. No od 199.000 zahtjeva pristiglih 2015. i 2016. samo je njih 264 i odobreno.

hr Croatian
X