Vijesti

Izbjeglice u Porinu akcijom skrenule pažnju na patnje u Iraku

Porin 1Inicijativa Dobrodošli je okupila novu grupu volontera koja se uključila u rad s izbjeglicama. U utorak su se upoznali s izbjeglicama smještenim u Porinu i zajednički dogovorili daljnje aktivnosti tijekom ljeta. Osim informiranja o sustavu azila i podučavanja hrvatskog jezika, dogovorena su druženja uz društvene igre, izleti na Bundek i Jarun, sudjelovanje djece i roditelja na radionicama i predstavama koje se u centru grada odvijaju tijekom ljeta. Iako je planiranje aktivnosti izvan Porina do nedavno bilo teško realizirati zbog njihovog otežanog kretanja po gradu, 5. srpnja je došlo do promjene situacije, jer im je napokon osigurano besplatno korištenje ZET-ovog prijevoza uz predočenje iskaznice tražitelja međunarodne zaštite.
Istovremeno, volonteri Inicijative uz volontere KVOC-a i Are You Syriousa nastavljaju dobru praksu prikupljanja bicikala i rola za osobe smještene u Porinu. Ako želite donirati bicikl ili role, javite nam se!
Tražitelji međunarodne zaštite koji su u Hrvatsku stigli iz Iraka jutros su pred Porinom održali konferenciju za medije na kojoj su upozorili na bombaške napade koji se posljednjih dana događaju u njihovoj zemlji i nesigurnost s kojom se stanovnici Iraka svakodnevno susreću. Mnogi irački tražitelji međunarodne zaštite imaju obitelji u Iraku za čiju sigurnost trenutno strepe. Njihovu zabrinutost dodatno ojačava nesigurnost u ishode njihovih trenutnih postupaka. Pitaju se hoće li u Hrvatskoj ostvariti pravo na međunarodnu zaštitu i dovesti svoje obitelji na sigurno ili će im biti rečeno kako je njihova zemlja “sigurna”. Neki od njih su izgubili prijatelje i članove obitelji u nedavnim bombardiranjima. Organiziranjem konferencije za medije htjeli su poručiti kako Irak nije sigurna zemlja i zamoliti hrvatske, europske i svjetske političare da učine nešto i zaustave patnju iračkog naroda.

Mađarska nastavlja s rigoroznim politikama prema izbjeglicama, pa tako UN upozorava na strašne uvjete za izbjeglice na srpsko-mađarskoj granici, nakon što je Mađarska ovog tjedna usvojila nove mjere koje izbjeglicama ograničavaju ulazak u zemlju. Zbog toga se broj izbjeglica na granici udvostručio i sada ih je više od 1300 od čega su većina žene i djeca, a Mađarska u zemlju dopušta legalan ulazak oko 15 izbjeglica dnevno.  UN je objavio kako 800 izbjeglica čeka na  “ničijoj zemlji” koja je nastala između mađarske ograde od žilet žice i srpske granice, te da na tom području nedostaje skloništa i sanitarnih uvjeta.

Mađarski predsjednik Janes Ader u utorak je najavio referendum o prihvaćanju ili odbijanju obaveznih kvota Europske unije za prihvat izbjeglica, te je najavio kako će referendumsko pitanje biti “želite li da Europska unija ima pravo propisivati obavezno naseljavanje nemađarskih stanovnika u Mađarsku bez pristanka parlamenta?” Referendumom koji bi se trebao održati 2. listopada, mađarski političari žele odbaciti raspodjelu odgovornosti prema izbjeglicama koje se nalaze u Europskoj uniji.  Inicijativa Dobrodošli! ističe da zatvaranje granica neće zaustaviti ljude i da rješenje nije u utvrđivanju država, već u solidarnoj raspodjeli odgovornosti medu svim članicama EU.

Europski parlament podržao je u srijedu prijedlog uspostave agencije za Europsku graničnu i obalnu stražu kojom bi se povezala agencija za granice Frontex s tijelima država članica nadležnima za upravljanje granicama, čime su se proširile ovlasti već postojeće agencije za zaštitu granica – Frontexa.  EU parlamentarci koji su se usprotivili ovoj odluci, upozorili su kako se ovime krše brojna ljudska prava različitim skupinama i Frontex pretvara u agenciju za obranu granica i prekograničnih deportacija. Ovo je još jedan pokazatelj kako je Europska unija umjesto politika koje štite izbjeglice izabrala zaštitu svojih granica, što treba osuditi!

hr Croatian
X