Vijesti

Održan Defencing festival na hrvatsko-slovenskoj granici protiv restriktivnih migracijskih politika

def1Ovog se vikenda stotinjak tražitelja azila, aktivista i članova lokalne zajednice okopilo s obje strane žice na hrvatsko-slovenskoj granici kako bi osnažili međusobnu suradnju i poslali zajedničku poruku protiv nepravednih i opasnih migracijskih politika Europske unije.

Dvodnevno kulturno i političko događanje “Defencing festival” u pograničnim gradovima Kumrovec i Bistrica ob Sotli imalo je za cilj izgraditi privremenu autonomnu zonu koja nadilazi granice, kroz blisku suradnju izbjegličkih zajednica, međunarodne aktivističke mreže, lokalne zajednice i civilnog društva. Ovi gradovi, koji su povijesno povezani, već su mjesecima razdijeljeni žičanom ogradom koju je podigla slovenska vlada kako bi odvratila migrante da koriste svoje univerzalno pravo na kretanje.

Ovim se događajem nastavila graditi solidarnost bez granica kroz razne umjetničke i kulturne radionice te političke diskusije s obje strane ograde. Programi su održani simultano s obje strane ograde pošto tražitelji azila ne smiju preći granicu. No osmislili su se kreativni načini prenošenja dojmova i tijeka diskusija na obje strane, bez obzira na granice i trenutno postavljenu žicu.

Tako je tridesetak ljudi koji su trenutno smješteni u hotelu Porin u Zagrebu sudjelovalo na radionicama izrade zmajeva, transparenata, projekcijama filmova, pjesničko-političkom performansu, itd. te diskutiralo o kriminalizaciji solidarnosti, zatvaranju granica na tzv. balkanskoj ruti i posljedicama te odluke, kao i poteškoćama s kojima se tražitelji azila trenutno susreću.

Tijekom festivala se izradio i transparent s porukom solidarnosti za 11 osoba koje čeka suđenje u Mađarskoj zbog sudjelovanja na prosvjedima protiv žice na granicama. Mađarska vlast brutalno ih je tukla, a uhićeni su 16. rujna 2015. na srpsko-mađarskoj granici Röszke/Horgoš 2 tijekom prosvjeda u kojem je sudjelovalo više od 5.000 osoba zahtijevajući siguran prolaz za sve ljude. Jedan od optuženika, Ahmed H., je proglašen “vođom” prosvjeda samo zato što je držao megafonom. Optužen je za “teroristički napad”. Njegovo suđenje će se održati odvojeno. Najmanje troje optuženih posebno su ugrožene osobe. Jedna od njih je 64-godišnja napola slijepa žena, a druga osoba je u invalidskim kolicima. Oboje su ranjeni u ratu u Siriji. Transparent je odnesen u slovenski kamp odakle će putovati na događaje koji su planirani na tvz. balkanskoj ruti narednih tjedana.

U subotu je na festivalu u Kumrovcu držan i večernji koncert na kojem su nastupili glazbenici i bendovi Fakofbolan (Pula), PALE (Hrvatska/Kosovo) i Mexican Stepper (Meksiko). Hranu su tijekom festivala kuhali članovi i članice migrantske zadruge “Okus doma” te zagrebačkog kolektiva “Hrana, a ne oružje”.

Važno je naglasiti kako su festival sami polaznici sukreirali kako bi se stvorila jedna zajednica koja će se i ubuduće međusobno osnaživati i podržavati. Vjerujemo da nakon zatvaranja balkanske rute trebamo koordiniranu mobilizaciju protiv militarizacije granica te za slobodu kretanja.

https://web.facebook.com/defencing/

https://web.facebook.com/FrontaBrezMeja/

 

def2def3

 
Tekst/foto: Marija Mileta

 

 

hr Croatian
X