VijestiZašto je važno

3.Tjedan IZBJEGLICAma! na Jarunu

kanaPrvim danima ljeta ne počinje samo sezona kupanja na jarunskim plažama već i sezona festivala pod vedrim nebom.

Hrvatski Crveni križ i Društvo Afrikanaca u Hrvatskoj – DAH sudjeluju na trećem Tjednu IZBJEGLICAma na Jarunu u sklopu INmusic festivala koji se održava na Otoku mladeži i kampovima na otocima Trešnjevka i Univerzijada.

Šator Crvenog križa i obližnji natkriveni ˝dnevni boravak˝  smješteni u kampu na otoku Trešnjevka bili su poprište raznolikih dnevnih događanja i radionica.

Voditeljica mladih i volontera HCK, Ivana Zadražil Vorberger izjavila je da su na INmusic od početka, svih pet dana iako se glazbeni dio festivala odvija tri dana.

Obzirom na migrantsku krizu HCK je spojio obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica – 20. lipnja s raznim interkulturalnim aktivnostima u kojima sudjeluju ljudi iz Prihvatilišta tražitelja azila Zagreb.

Svaki dan organizirana su druženja s ciljem da se gostima festivala približi iračka, sirijska, afganistanska, sudanska kultura te da se degustira tradicionalna kava, kolačići, razni slatkiši…

Paralelno su se održavale radionice njihove tradicije: radionice bubnjeva – simbol radosti i slavlja, radionice izrade tradicionalnog afričkog nakita, izrada afričkih maski od gline, tetovaže kanom…

U utorak, 21.lipnja Sam iz Sudana održao je radionicu izrade maski od gline. Dvadesetak gostiju rukama je obrađivalo crvenu glinu za dugačkim stolom i ugodno se zabavilo dajući mašti na volju.

Riječ je o glini koja se na mora peći već se sama stvrdnjava sušenjem na zraku. Materijal potreban za sat kreativnog izražavanja bili su glina za modeliranje, karton, čaša vode, špaga i alat za modeliranje u čiju su svrhu poslužili metalna žličica, drvena olovka, čačkalica.

U intervalima volonteri HCK oslikavali su brojnim gostima ruke kanom koja je postala popularna i u Europi. Kana je grmolika biljka čija se boja dobiva mljevenjem osušenih listova i stabljika istoimene biljke a u Aziji i Africi koristi se tisućama godina za bojenje kose i za prirodno, privremeno oslikavanje kože i bojenje noktiju.

Da bi boja i dizajn kane postali postojani potrebno je da kana ostane na koži nekoliko sati. Boja takve privremene tetovaže je isprva narančasta, a tek kasnije potamni. Crtež traje do dva tjedna, ovisno o tome koliko često dolazi u dodir s vodom.

 

HCK je uspostavio program Zdravi stilovi življenja i odgovornog ponašanja na festivalima te su u sklopu toga održavane radionice sportsko-rekreativnog tipa.

Svako jutro gosti su mogli započeti dan jogom, uslijedile su u popodnevnim satima radionice tekwandoa, tajlandske masaže, cirkuske radionice kao što su žongliranje, ples na svili, hod po špagi, hulahup, trbuhozborstvo…

 

Održane su radionice prevencije ovisnosti i odgovornog spolnog ponašanja te prevencija trgovanja ljudima što je bitno za festivalsku publiku budući da u kampu borave većinom stranci. Radonice je vodilo 40-tak volontera.

Ekipa Prve pomoći cijelo je vrijeme dežurala i patrolirala na terenu u kampu i osim što su sanirali ozljede koje nisu za hitnu medicinsku pomoć njihov zadatak je bio i da tijekom trajanja koncerta malo više pripaze na osobe s invaliditetom, epilepsijom, alergijom …

Donosimo nekoliko fotografija od utorka na 3. Tjednu IZBJEGLICAma! u sklopu INmusic festivala.

hr Croatian
X