Vijesti

U sljedećih desetak dana prve izbjeglice trebale bi stići u Hrvatsku prema dogovoru o kvotama

Zagreb, 13.06.2016 - Konferencija za novinare "Obrazovanje kao kljuè integracije!" u povodu obilježavanja Svjetskoga dana izbjeglica. Tim povodom Koordinacija organizacija civilnoga društva za integraciju organizira "3. Tjedne IZBJEGLICAma!". Govorili su Emina Bužankiæ iz Centra za mirovne studije i Inicijative Dobrodošli, Martina Èarija iz Društva za psihološku pomoæ te Tvrtko Barun iz Isusovaèke službe za izbjeglice. Na fotografiji azilanti u prihvatilištu Porin. foto HINA /Zvonimir KUHTIÆ/ zk

S 3. Tjednima izbjeglicama došlo nam je i ljeto, a visoke temperature sve više otežavaju koncentraciju potrebnu za učenje, posebice osobama koje poste. Ipak, tražitelji međunarodne zaštite koji su smješteni u zagrebačkom Porinu i u Kutini marljivo pohađaju sve satove hrvatskog jezika koje organiziraju razne organizacije i volonteri, a  u pauzama uče pomoću mobilnih aplikacija i zaista brzo napreduju. Tražitelji smješteni u Kutini priključili su se manifestacijama u sklopu Kutinskog ljeta koje će trajati sve do 8. kolovoza te su već sudjelovali u umjetničkoj točki koju su predstavili stanovnicima Kutine.

U ponedjeljak smo povodom Svjetskog dana izbjeglica zajedno sa Grupom  484 i u suradnji s Nizozemskim vijećem za izbjeglice organizirali javnu diskusiju „Kako su zatvaranjem tzv. Balkanske rute kršena ljudska prava izbjeglica?“ kojom smo upozorili na političke odluke kojima su zemlje na tzv. Balkanskoj ruti zatvorile svoje granice i ograničile kretanje izbjeglicama. Mnogima su, također, onemogućeni postupci potrage za međunarodnom zaštitom te postupci spajanja obitelji. Upozorili smo kako su u nekim su zemljama izvan šengenske zone, izbjeglice prepuštene same sebi, zbog čega su podložne trgovini ljudima i drugim opasnostima, dok istovremeno Europska komisija predlaže sve restriktivnije politike zajedničkog sustava azila i integracije državljana trećih zemalja te time sužava društveno-politički prostor interkulturalnosti.
U sljedećih desetak dana očekujemo i dolazak izbjeglica iz prve skupine od pedesetak osoba koje bi, na temelju kvota o preseljenju i premještanju, trebale stići u Hrvatsku. Prvotno će biti smještane u prihvatilišta, nakon čega bi ih država trebala stambeno zbrinuti u Zagrebu, Splitu ili Rijeci. S obzirom na to da je država posljednjih godina tek dvanaest stanova ustupila na korištenje izbjeglicama, vidjet ćemo kako će stambeno zbrinjavanje funkcionirati u praksi. Državna imovina postoji, ali ju je potrebno staviti na raspolaganje i učiniti adekvatnom za život izbjeglica.
Osam sirijskih izbjeglica – troje djece, četiri žene i jedan muškarac ubijeni su u subotu kada su pokušali prebjeći u Tursku iz ratne Sirije, a usmrtila ih je turska granična policija, javlja Sirijski observatorij za ljudska prava. Navode kako je od početka ove godine na tursko-sirijskoj granici ubijeno je 60 sirijskih izbjeglica, što je još jedan dokaz kako Turska nije sigurna zemlja za izbjeglice!
Skrb za djecu izbjeglice u Njemačkoj slabija je od skrbi za ostalu djecu i često ovisi o statusu roditelja odnosno  o tome postoje li izgledi za njihov ostanak u Njemačkoj ili ne, proizlazi iz izvješća UNICEF-a,  Organizacije Ujedinjenih naroda za djecu, predstavljenog u utorak. UNICEF podsjeća kako Konvencija UN-a o pravima djece svoj djeci jamči ista prava bez obzira na to odakle dolaze, kojoj zajednici pripadaju i kakav boravišni status uživaju. Neke izbjeglice u Njemačkoj su i dalje smještene u sportske dvorane, a mnogi su izbjeglički smještaji “sumorna mjesta koja ne potiču integraciju djece”.
U Švedskoj je pak  parlament u utorak usvojio stroža pravila za tražitelje azila, uključujući i obustavu davanja stalnog boravka onima kojima je odobren azil u toj skandinavskoj državi. Osim trogodišnjeg boravka za većinu izbjeglica, uvedene su mjere koje ograničavaju spajanje obitelji. Nova pravila počinju vrijediti od 20. srpnja i primjenjuju se na one koji su u Švedsku stigli nakon 24. studenog kad je vlada krenula raspravljati o “čvršćem” stavu prema izbjeglicama.
Nakon više od tri mjeseca od zatvaranja tzv. Balkanske rute, u situaciji kada su još uvijek stotine izbjeglica primorane ostati na tom području, aktivisti iz Slovenije i Hrvatske odlučili su pokazati kako žica na granici postavljena s ciljem zaustavljanja ljudi, od prvog dana služi razdvajanju i dodatnoj militarizaciji društva te organiziraju festival protiv restriktivnih migracijskih politika – Defencing festival na hrvatsko-slovenskoj granici u Kumrovcu i Bistrici ob Sotli od petka, 24. lipnja, do nedjelje, 26. lipnja. Dođite, družite se s tražiteljima azila te sudjelujte u različitim radionicama, tribinama, koncertima, kao i na subotnjem “Pikniku prijateljstva” na mostu koji spaja Sloveniju i Hrvatsku.  Više informacija možete pronaći na facebook stranici Defencing festivala.
Foto: HINA
hr Croatian
X