Zašto je važno

Zemlja koju smo napustili: Somalija

20160615_182826Zvucima nacionalne himne Somalije, Abdala i Ahmed u srijedu 15.6. u Booksi uveli su nas u predavanje o njihovoj rodnoj zemlji Somaliji. Predavanje se organiziralo s Klubom volontera Centra za mirovne studije (KVOC) u sklopu manifestacije 3. Tjedni IZBJEGLICAma!

U svojem izlaganju u Booksi, s početkom u 18 sati, gosti predavači upoznali su nas s geografskim obilježjima njihove zemlje uz kratki osvrt na povijest. U svom jednosatnom predavanju dotakli su se teme somalijske kulture s posebnim naglaskom na običaje sklapanja brakova, izgradnje kuća i brige za stoku. Kao glavne probleme života u Somaliji izdvojili su nedostatak visokog obrazovanja i općenito manjak osjećaja sigurnosti.

Upravo zbog sigurnosnih razloga došli su u Hrvatsku u potrazi za mirom i normalnim životom te su to i našli. Kako kažu, za njih je Hrvatska druga domovina, u kojoj se osjećaju dobrodošlo i sigurno.

Na kraju su nas počastili izvedbom svog tradicionalnog plesa u koji su se uključile njihove obitelji koje su ih došle podržati na njihovom prvom predavanju o njihovoj domovini Somaliji.

Autorice: Tea Mađerčić, Tanja Štampar

hr Croatian
X