Vijesti

Zemlje Europske unije nemaju pravo zatvarati izbjeglice

epa05206691 A refugee girl sits on the railway at a refugee camp, at the border between Greece and the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM), near Idomeni, northern Greece, 11 March 2016. Greece has registered in its territory some 36,000 migrants trapped due to entry restrictions already imposed by Macedonia in recent months, by denying entry to all those who are considered economic migrants, prohibiting the passage of Afghans, and finally denying entry to all Syrians and Iraqis who are not from combat areas. EPA/YANNIS KOLESIDIS

U prvom ramazanskom tjednu zamjetan je bio nedostatak energije, zbog kojeg su mnogi tražitelji i tražiteljice izostajali s redovitih aktivnosti u prihvatilištima. Ipak, bilo je i onih koji nisu propustili doći na satove hrvatskog jezika. U oba je prihvatilišta vrijeme večere prilagođeno Ramazanu, dok oni koji poste za ručak dobiju paket hrane koji mogu kasnije konzumirati. Iako su zahvalni na razumijevanju, mnogima od njih nedostaje mogućnost pripreme i konzumacije vlastitih jela i namirnica koje su uobičajeno konzumirali, posebice u ovom važnom periodu.

U prihvatilištima u Hrvatskoj se trenutno nalazi 226 tražitelja međunarodne zaštite. 163 osobe nalaze se u Zagrebu, a 63 u Kutini. Iz Ministarstva unutarnjih poslova nam je potvrđeno kako se i u Prihvatnom centru za strance u Ježevu nalaze 34 tražitelja međunarodne zaštite.

Osobe smještene u prihvatilištima nas sve češće ispituju o ljudima koji bi, po europskom dogovoru o kvotama za preseljenja i premještanja, u Hrvatsku trebali početi pristizati tijekom sljedećeg mjeseca. Istodobno, vraćanja iz ostalih država EU članica u Hrvatsku temeljena na Dublinskoj uredbi, i dalje se redovito događaju, na dnevnoj ili tjednoj osnovi.

Usprkos činjenici da će Hrvatska uskoro trebati zbrinuti znatno veći broj izbjeglica od trenutnog, institucionalnih je prepreka u integraciji i dalje mnogo. Tako, primjerice, neka djeca koja su uključena u obrazovni sustav, ove školske godine su pohađali nastavu bez osigurane dopunske nastave, pa su imali velikih problema s razumijevanjem gradiva. Dopunska nastava će im biti osigurana tek u sljedećoj školskoj godini.

Europski sud pravde presudio je u utorak kako pravila Europske unije spriječavaju zatvarenje izbjeglica koji bez potrebne dozvole prelaze u Schengensku zonu. Europski sud pravde utvrdio je kako zemlje članice EU ne smiju hapsiti i zatvarati izbjeglice koje dolaze izvan EU-a osim ako već nisu bili predmet postupaka za deportaciju. Ova odluka Europskog suda pravde došla je kao odgovor na uhićenje izbjeglice iz Gane u autobusu u Eurotunelu na putu za Britaniju, jer je koristila tuđu putovnicu. Naime, francuska policija ju je stavila u pritvor, a potom zatražila od Belgije da je primi nazad, u skladu sa propisom od readmisiji.

Više od 10.000 izbjeglica je od 2014. izgubilo život u Sredozemnome moru pokušavajući doći do Europe, rekao je u utorak u Ženevi glasnogovornik UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice UNHCR-a. U 2014. na Mediteranu je poginulo 3500 osoba, lani 3771, a ove godine je broj poginulih već dosegnuo 2814 osoba.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica, Koordinacija organizacija civilnoga društva za integraciju, organizira 3. Tjedne IZBJEGLICAma! u periodu od 13. do 26. lipnja u Zagrebu i Kutini. Koordinacija poziva građane i građanke da posjete niz događanja i upoznaju se s pričama izbjeglicama, uključe u društvene aktivnosti podrške izbjeglicama te raspravljaju sa stručnjacima o pitanjima integracije i drugim aspektima izbjeglištva. Kako bismo pokazali da smo društvo dobrodošlice, otvoreno za različitosti od ponedjeljka, tijekom iduća dva tjedna družit ćemo se uz glazbu, bliskoistočne okuse, koncerte, izložbe, nogometne utakmice, sportske radionice, predstave, razgledavanje grada, umjetničke projekte, projekcije filmova. Detaljan program 3. Tjedna IZBJEGLICAma! pogledajte ovdje i na Facebook eventu.

Foto: HINA/ EPA/YANNIS KOLESIDIS

hr Croatian
X