Vijesti

Izbjeglice se iz Hrvatske dobrovoljno vraćaju u po život opasne zemlje Siriju i Irak

epa05267605 A refugee girl carries firewood provided by humanitarian agencies at the makeshift refugee camp of Idomeni near the Greek-FYROM borders, 19 April 2016. EPA/KOSTAS TSIRONIS

Od 62 osobe koje su u Porin bile premještene iz kampa, još samo 29 ih se nalazi u Porinu, ostale izbjeglice su napustile Hrvatsku u potrazi za perspektivnijom budućnosti. Nakon dobrovoljnih povrataka iz detencijskog centra Ježevo u Irak, saznali smo da su se i sirijske izbjeglice na isti način vraćale i u Siriju. Smatramo da se zaista trebamo zamisliti kakvu perspektivu za život pružamo izbjeglicama ako povratak u ratom razorenu i po život opasnu zemlju smatraju boljim rješenjem od ostanka u Hrvatskoj. Usporedno, i ovaj su tjedan nastavljene deportacije izbjeglica iz drugih Europskih zemalja u Hrvatsku.

U Kutini su nam se izbjeglice požalile kako je mnogo osoba iz Prihvatilišta premješteno u Porin ili je otišlo van Hrvatske. Hranom su uglavnom zadovoljni, ali maštaju o mogućnosti da pripremaju recepte vlastitih lokalnih kuhinja. Najveći problem, posebice ženama, predstavlja zahod kojeg moraju dijeliti sa svima i čija čistoća nije na prihvatljivoj razini. Odnosi s lokalnim stanovništvom su dobri i neugodne su situacije rijetkost. Volonteri su s izbjeglicama pričali o važnosti integracije u hrvatsko društvo, pri čemu su izbjeglice istaknule kako im je najvažniji dobar odnos s lokalnim stanovništvom, a zatim pronalazak posla i slobodno prakticiranje vlastite religije.
U prihvatilištima se nalazi nekoliko trudnica koje će uskoro roditi i trebati dodatnu potporu i skrb. Organizacije, volonteri i građani već prikupljaju opremu koja će im olakšati prve tjedne i mjesece majčinstva.
U Porinu su neke obitelji zabrinute zbog najave da ih sele u Kutinu, pa su ispitivale volontere hoće li i tamo imati kakvih aktivnosti. Zasad su iz Porina u Kutinu preseljene otprilike 3-4 obitelji. Tražitelji i tražiteljice međunarodne zaštite koje se nalaze u Porinu i dalje vrlo aktivno sudjeluju u satovima jezika, a neki su uznapredovali čak do razine učenja padeža. Nerijetko dolazi i do međusobnog učenja jezika između tražitelja i volontera, što je odličan korak za daljnju interkulturalnu razmjenu.
Da solidarnost nema granica, potvrdilo je istraživanje Amnesty Internationala, prema kojem bi na globalnoj razini 80% ispitanika u svoje zemlje prihvatilo ljude koji bježe od rata i progona. UN upozorava i da će  milijuni izbjeglica posvuda u svijetu mogli bi postati beskućnici ako humanitarci ne dobiju više sredstava.
U kampu Soudan u grčkom Chiosu oko 30 sirijskih izbjeglica, od kojih su većina žene, u utorak je započelo štrajk glađu. Naime, nakon ugovora EU i Turske mnoge izbjeglice našle su se na Chiosu gdje preživljavaju u deprivirajućim uvjetima, djeca im se ne školuju, a skromnu hranu dobivaju dvaput dnevno. Navode i da im nije dana prilika zatražiti azil i da je ovaj štrajk glađu potez očajnika koji žele da ih se čuje. Također, prosvjedi se nastavljaju i u Idomeniju, gdje je policija na izbjeglice koje su se pokušavale probiti do granice bacala suzavce. Ovo su jedni od najvećih sukoba policije s izbjeglicama, a među ozlijeđenima ima i trudnica i djece.
Foto: HINA /EPA/KOSTAS TSIRONIS
hr Croatian
X