Zašto je važno

Objavljene zidne novine “Kriminalizacija i detencija izbjeglica” Inicijative Dobrodošli!

Slika 1

Kako bi skrenuli pažnju na položaj izbjeglica koje su nakon zatvaranja kampa u Slavonskom Brodu preseljene u detencijski centar u Ježevu, predstavnici Inicijative Dobrodošli! jučer su u Zagrebu objavili zidne novine i izvještaj “Kriminalizacija i denetencija izbjeglica”. Simbolično, na Dan Europe, koja je u ovoj aktualnoj humanitarnoj krizi pala na testu ljudskih prava i nije pružila zaštitu ljudima koje bježe od ratova, Inicijativa je istaknula kako su izbjeglice sustavno diskriminarne s obzirom na spol i pretpostavljeni bračni status, te su nakon više od mjesec dana, a neki i gotovo dva mjeseca provedenih u zarobljeništvu i izolaciji u Slavonskom Brodupreseljeni u Prihvatni centar za strance u Ježevu koji ima ključna infrastrukturna i funkcijska obilježja zatvora, uz zabrinjavajuću iznimku da se zatvaranje u toj ustanovi provodi bez prethodnog sudskog procesa, uz rudimentaran sudski nadzor i uz naplatu troškova smještaja.
Ograničenje slobode kretanja u bilo kojem obliku predstavlja u svojoj naravi visoko individualiziranu mjeru te stoga podložnu strogom testu legalnosti i opravdanosti, a ono je u ovom slučaju primijenjeno kolektivno i automatizmom, odnosno bez razmatranja individualnih slučajeva i alternativnih modela. Nacionalno i europsko zakonodavstvo detenciju opravdava samo u iznimnim slučajevima, kao mjeru koja se primjenjuje jedino ukoliko ne postoje nikakve druge dostatne, ali manje restriktivne mjere.
Protiveći se detenciji kao aspektu sistemske kriminalizacije osoba u potrazi za međunarodnom zaštitom, od nadležnih institucija i tijela Inicijativa Dobrodošli! očekuje pokretanje mehanizama zaštite svih obespravljenih, zatvaranih, izoliranih i oštećenih izbjeglica. Usredotočeni, međutim, u ovom trenutku na gore opisan kontekst, Inicijativa zahtijeva da se po hitnom postupku osiguraju jednaki uvjeti svim izbjeglicama koje su bile zatvorene u kampu u Slavonskom Brodu te da se onima od njih koji su trenutno u Ježevu hitno omogući sloboda kretanja i smještanje u kapacitete otvorenog tipa poput Prihvatnog centra za tražitelje azila Porin.
Cijeli izvještaj dostupan je ovdje.
20150509 Zidne novine (4)
20150509 Zidne novine (3)
20150509 Zidne novine (2)
20150509 Zidne novine (1)
hr Croatian
X