Vijesti

Sporazum EU-Turska: 49 izbjeglica vraćeno iz Grčke u Tursku

eu prodala si dusu vraguGrčka je u utorak u Tursku vratila 49 izbjeglica, tri tjedna nakon dva prva povrata izvedena u sklopu sporazuma između Europske unije (EU) i Turske, doznaje se iz grčkog policijskog izvora.

To slanje je provedeno u tri operacije s otoka Kosa, Lezbosa i Hiosa u Egejskom moru.

S Kosa je vraćeno 18 državljana Bangladeša i 9 državljana Mianmara te 4 Pakistanaca u tursku luku Guluk. S Lezbosa je u tursku luku Dikili vraćeno 8 Afganistanaca, 4 Iranca i jedan Jordanac a s Hiosa u Cesme 4 Afganistanca i 1 Iranac.

Kao i 326 izbjeglica koji su već vraćeni u Tursku 4. i 8. travnja, te osobe su u Tursku pratili agenti Frontexa, nadzorne službe vanjskih granica EU. Oni su svi stigli u Grčku nakon 20. ožujka kada se počeo primjenjivati sporazum EU-Turska, koji bi trebao ublažiti migracijski priljev u Europu.

Atena je već vratila 202 osobe 4. travnja s Lezbosa i Hiosa i 124 8. travnja s Lezbosa, većinom Pakistanaca.

Sporazum EU-Turska omogućuje Ateni da u Tursku vrati migrante, uključujući i sirijske tražitelje azila, a predviđa u zamjenu za svakog sirijskog izbjeglicu poslanog u Tursku, da će jedan drugi biti premješten u jednu europsku zemlju.

Brojne udruge za ljudska prava kritiziraju taj sporazum. Amnesty International drži da Turska nije sigurna zemlja za izbjeglice i optužuje Ankaru da je poslala više desetak osoba u Siriju, opustošenu od 2011. ratom u kojem je više od 270.000 osoba poginulo i raseljena najmanje polovica stanovništva.

hr Croatian
X