Zašto je važno

Povodom boravka turskog predsjednika Erdogana: EU, prodala si dušu vragu!

Prosvjeda akcija Inicijative Dobrodosli i CROSOL-a (2)Povodom gostovanja turskog predsjednika Erdogana u Hrvatskoj, Inicijativa Dobrodošli! i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL organizirali su danas prosvjednu akciju ispred hotela Westin u kojem su se predsjednik Erdogan i predsjednica Grabar-Kitarović susreli s hrvatskim i turskim gospodarstvenicima. Porukom na transparentu “EU, prodala si dušu vragu” pozvali su na skidanje maski i na odbacivanje pristupa kojim hrvatske vlasti, primajući ovog diktatora u svoju zemlju pod izlikom gospodarskih investicija, ignoriraju sva kršenja ljudskih prava koja su posljedica Erdoganovih politika. Gospodarska korist za Hrvatsku krajnje je sumnjiva i nejasna, no zato su podaci i dokazi o kršenju cijelog niza prava u Turskoj itekako potvrđeni i poznati.
Ovim apelom Inicijativa Dobrodošli! i CROSOL podsjećaju na posljedice đavoljeg dogovora s Turskom s početka ožujka:
● tursku vlast se optužuje za ubijanje izbjeglica na granici sa Sirijom;
● Turska je ilegalno natjerala tisuće izbjeglica da se vrate u Siriju;
● uvjeti u prihvatilištima i detencijskim centrima za izbjeglice u Turskoj nisu dostojni ni za jedno živo biće, a kamoli osoba kojima treba utočište i sigurno okruženje.
Aktivisti su podsjetili da su turski državljani kao i pripadnici etničkih skupina koje žive u Turskoj, jedna od najvećih izbjegličkih populacija u svijetu koja traži utočište od kršenja ljudskih prava i ograničavanja slobode izražavanja kao i drugih vrsta sloboda.
No, ako ni to nije dovoljno da bi se diskreditiralo Erdoganovu politiku, Inicijativa Dobrodošli! i CROSOL naglašavaju sramotno stanje medijskih i akademskih sloboda u Turskoj. Naime, Turska je zemlja u kojoj se aktiviste, akademske i medijske radnike svakodnevno verbalno maltretira, uhićuje zbog podržavanja i objavljivanja sadržaja koji ne ide na ruku službenoj Ankari, kažnjava enormnim novčanim kaznama pod izlikom da iznose klevete vladajućoj stranci i drži ih se u šaci kroz podmićivanje urednika i vlasnika medija što uzrokuje autocenzuru, a neki od slučajeva ubojstava novinara još uvijek nisu istraženi. A ako ni to nije dovoljno, ne škodi ponoviti i kako je Turska zemlja u kojoj se sustavno krše radnička prava, prava žena te prava LGBT osoba, zemlja u kojoj još od završetka Prvog svjetskog rata vlada etnički sukob između Turaka i Kurda, zemlja u kojoj se s neistomišljenicima suočava tzv. protuterorističkim akcijama.
Nakon akcije ispred hotela, aktivisti su izvjesili transparent na balkon studija umjetnice Sanje Iveković kako bi bio vidljiviji turskim i hrvatskim čelnicima, no policija ga je ubrzo uklonila s argumentom da on predstavlja prijetnju sigurnosti.
Prosvjeda akcija Inicijative Dobrodosli i CROSOL-a (4)
Prosvjeda akcija Inicijative Dobrodosli i CROSOL-a (3)
Prosvjeda akcija Inicijative Dobrodosli i CROSOL-a (1)
hr Croatian
X