Vijesti

Prosvjed izbjeglica u Porinu: “Tražimo bolji tretman!”

20160426 Prosvjed izbjeglica ispred Porina (1)Tridesetak izbjeglica danas prosvjedovalo ispred dosadašnjeg prihvatilišta za tražitelje azila Porin u zagrebačkom kvartu Dugave zbog loših uvjeta zbrinjavanja koje im pruža RH. Izbjeglice smještene u Porinu se žale na nedostatak zdravstvene zaštite, neadekvatnu hranu i manjak informacija o pravnoj zaštiti.
Na prosvjedu je i Karzan Azad iz Iraka istaknuo kako su u Porinu izbjeglice tretirane kao životnje, da nemaju prava i da ne znaju hoće li biti deportirani, pušteni ili će zadovoljiti neke uvjete za dobivanje međunarodne zaštite. Dodao je i kako su neke od izbjeglica tu preko dva tjedna čekaju na uzimanje otisaka prstiju, iako se prema zakonima RH navodi kako bi to trebalo biti učinjeno u najkraćem roku. Također, iz tog razloga, sa mnogima još uvijek nisu napravljeni ni intervjui koji su dio procedure dobivanja međunarodne zaštite.
Na prosvjedu je govorila i Maryam iz Irana koja je rekla da Hrvatska trenutno ne pruža zadovoljavajuće uvjete, a da ona i njezina djeca ovdje ne žele ostati te da ukoliko im RH ne želi pružiti adekvatne uvjete, zašto ih ne ‘puste da idu dalje, gdje će biti sigurni’.
Inicijativa Dobrodošli! naglašava važnost pružanja informacija izbjeglicama te ponovno traži dostojanstvene uvjete, kao i tretman izbjeglica. To su ljudi koji traže sigurnost i utočište te bježe od ratova i nasilja – ne dopustimo da i kod nas budu tretirani kao da ne zaslužuju biti ljudi.
20160426 Prosvjed izbjeglica ispred Porina (2)
hr Croatian
X