Vijesti

Posljednje izbjeglice premještene iz kampa

sngU srijedu ujutro su preostale 62 izbjeglice premještene iz kampa u Slavonskom Brodu u zagrebački Porin. Kamp u Slavonskom Brodu je ostao prazan, a danas će biti i službeno zatvoren.

 

Gore spomenute izbjeglice (radi se o obiteljima koje nisu zatražile azil) su smještene u Porin, inače prihvatilište za tražitelje azila, i slobodno se kreću, zbog čega su su tijekom dana, kada smo ih susreli, djelovale sretno. Mi se nadamo kako će država pronaći alternativno rješenje i za one izbjeglice (muškarce samce) koje su prošlog tjedna prebačene iz kampa u detencijski centar Ježevo.

 

 

U Idomeniju je policija ponovno bacala suzavce na izbjeglice koje su pokušavale proći kroz žičanu ogradu na granici. Izbjeglice su bile primorane povući se sa granice i vratiti se u bijedu i blato kampa, gdje se već više od mjesec dana nalazi oko 11.000 ljudi, kojima je onemogućen put prema drugim Europskim zemljama.

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović sastala se u Gevgeliji sa slovenskim i makedonskim kolegama, te obišla izbjeglički centar “Vinojug”, gdje je izjavila kako se u onemogućavanju dolazaka izbjeglica ‘ne koriste gumeni meci, korišten jest suzavac i vodeni topovi, ali svakako se vodi računa da nitko ne bude povrijeđen’.  Ovom sramotnom izjavom Grabar-Kitarović je pokazala svoju neinformiranost i nepoznavanje materije o kojoj govori te umanjila važnost žrtava policijskog nasilja u Idomeniju. Također, inzistiranjem na  nastavku zatvorenosti tzv. balkanske rute i nehumanom tretmanu spram izbjeglica, zapravo je pokazala kako ne uviđa kako se humanitarna izbjeglička kriza neće riješiti marginaliziranjem izbjeglica u Grčkoj.

 

Predsjednica Grabar-Kitarović sastala se u Makedoniji i s pripadnicima hrvatske policije koji nisu raspoređeni na samoj graničnoj žici, a koji makedonskim kolegama pomažu u osiguravanju granice, odnosno, prema objavi na predsjedničinim stranicama, “u osiguravanju stanja i smirivanju nereda”. Inicijativa Dobrodošli! upozorava kako je više od 300 ljudi ozljeđeno u nedjeljnom napadu na izbjeglice koje su pokušale prijeći makedonsku granicu i kako bi Hrvatska trebala oštro osuditi takve napade, a ne sudjelovati u njima i opravdavati ih.

 

hr Croatian
X