Vijesti

Austrija želi otežati uvjete za tražitelje azila

epa05254424 A refugee sits on train tracks during a protest demanding the opening of the borders at the border line between Greece and FYROM, at the refugee camp of Idomeni, 11 April 2016. Thousands of refugees are stuck in Greece following the closure of the borders of the Balkan route and after the implementation of the migration agreement between the European Union (EU) and Turkey. EPA/KOSTAS TSIRONIS

Sve je manji broj ljudi u kampu u Slavonskom Brodu, pa su se tako u ponedjeljak ujutro u kampu nalazile svega 62 osobe. Od jučer je 9 osoba zatražilo azil, a danas smo saznali da bi do srijede, sve osobe koje se nalaze u kampu trebale biti premještene. Ponovno naglašavamo kako je važno da svim izbjeglicama bude omogućena sloboda kretanja i dostojanstveni uvjeti života.

Talijanska obalna straža je priopćila da je samo u ponedjeljak spasila 1850 izbjeglica i to u osam odvojenih operacija u Sicilijanskom prolazu. Operativni centar talijanske obalne straže skrenuo je s rute trgovački brod kako bi pomogao izbjeglicama te je pritom je spašeno 117 ljudi, a u ostalim akcijama spašavanja sudjelovala su još 3 broda, koji su spasili 1733 osoba, navodi se u priopćenju.

Čelnik Liječnika bez granica u ponedjeljak je objavio da su neke izbjeglice u Idomeniju zadobile ozljede glave od gumenih metaka, među njima i troje djece mlađe od 10 godina. Atena je Makedoniju optužila za prekomjerno nasilje, a Makedonija pozvala Grčku  da u potpunosti angažira svoje policijske snage kako bi se spriječili novi pokušaji izbjeglica da prijeđu granicu. Podsjetimo, tisuće izbjeglica su zatvaranjem granica prema središnjoj Europi zapele u katastrofalnim uvjetima u kampu u Idomeniju te su jučer pokušali srušiti ogradu kako bi nastavili svoj put.  Nasilje nad ljudima koji su od nasilja pobjegli iz svojih zemalja, još je jedan pokazatelj moralne kapitulacije Europske unije.

Austrijski parlamet bi ovaj tjedan trebao glasovati o izmjenama i dopunama Zakona o azilu, kojima bi se omogućilo donošenje posebnih propisa prema kojima bi oni koji su iregularno prešli granicu zahtjev za azilom mogli izraziti graničnoj policiji, a oni koi su izbjegli granične kontrole – u registracijskim centrima. Nakon što je zahtjev podnesen, vlasti bi imale mogućnost odbiti osobu na granici ili izdati rješenje za vraćanje te osobe temeljem inicijalnog intervjua. Tijekom tog procesa, tražitelji azila ne bi imali zajamčeno pravo na ostanak na teritoriju Austrije. Nadamo se da  takve izmjene zakona, koje nisu u skladu s međunarodnim pravom, ipak neće biti izglasane.

Foto: HINA/ EPA/KOSTAS TSIRONIS

hr Croatian
X