Vijesti

Tvrđava Europa gumenim mecima ‘čuva’ svoje granice

epa05248130 A refugee looks through a wirefence during a protest demanding the opening of the borders at the border line between Greece and FYROM at the refugee camp of Idomeni, Greece, 07 April 2016. Migrants who refuse to apply for asylum are to be deported to Turkey, in accordance with a tit-for-tat agreement between the European Union (EU) and Turkey on the refugee and migration crisis. EPA/KOSTAS TSIRONISIz kampa u Slavonskom Brodu u subotu je preseljeno sedam osoba, pretpostavljamo muškaraca samaca. Volonteri nemaju informacije gdje se oni trenutno nalaze, a s njima, koliko smo saznali, nisu u kontaktu ni njihove obitelji, prijatelji i poznanici koji su ostali u kampu.

U nedjelju je pak u kampu bila sedamdeset i jedna  osoba, među kojima i  velik broj djece svih dobi.  S nekima od njih razgovarali smo s o životu u Hrvatskoj i u zemljama iz kojih dolaze, svakodnevnim sitnicama, ali i strahovima i tragedijama zbog koji su krenuli na put, kao i onima koje su na njemu doživjeli. S nekima smo neformalno učili, dok smo se s djecom igrali.

Usporedo, tijekom cijelog dana obitelji su odlazile u središnju zgradu na registraciju. Kako smo posredno saznali njihove su odluke o tome gdje vide svoju budućnost  bile različite, a budući da im  rješenja nisu izdana za vrijeme dok smo imali dozvolu boravka u sektoru u kojem se nalaze izbjeglice, nije nam poznato jesu li osobe kojima je izrečena odgoda prisilnog povratka dobile rješenja koja su istovjetna onim od jučer u pogledu trajanja odgode i mjesta na koje se premještaju. 

Kao i prethodnih dana, i jučer je u jeku bila demontaža brojnih objekata u kampu. Skidale su se šatorske navlake i rastavljale šatorske konstrukcije, s većine sektora odmotala se žica koja ih je okruživala. Sve to su pratili različiti i pomiješani osjećaji, radosti što nitko tamo više neće „živjeti“, ali i bojazni pred još jednim znakom zatvorenih granica i neumoljivog obustavljanja koridora za izbjeglice.

Više od 300 izbjeglica ozlijeđeno je u nedjelju na makedonsko-grčkoj granici u Idomeniju u sukobima s makedonskom policijom koja je upotrijebila suzavac i gumene metke, navela je organizacija Liječnici bez granica. Oko 200 osoba je primilo medicinsku pomoć zbog problema s disanjem, a 30 zbog rana od gumenih metaka, rekao je dužnosnik te nevladine organizacije u kampu Idomeni. Izbjeglice kojima je onemogućen put prema središnjoj Europi, danas su tijekom prosvjeda pokušale probiti ograde i žice postavljene između Grčke i Makedonije, ali ih je policija tjerala zvučnim bombama, suzavcima i gumenim mecima.  Više pogledajte ovdje.

hr Croatian
X