Zašto je važno

Povodom zatvaranja izbjegličkog kampa u Slavonskom Brodu: Izbjeglicama omogućite dostojanstven smještaj, a ne detenciju!

0O5A0176-mPovodom najava Ministarstva unutarnjih poslova o zatvaranju Zimskog prihvatno-tranzitnom centru u Slavonskom Brodu, Inicijativa Dobrodošli! ističe kako je preseljenje izbjeglica iz kampa koji nije prilagođen za dulji boravak pozitivan korak, ali i da je neprihvatljiva odluka prema kojoj će se dio izbjeglica  preseliti u detencijski centar Ježevo u kojem će im biti onemogućen izlazak i sloboda kretanja.

Obespravljenim, sistemski zastrašenim i u potpunoj neizvjesnosti zatečenim osobama koje se trenutno nalaze u kampu Slavonskom Brodu potrebno je odmah ukinuti zabranu slobode kretanja. Radi se o 96 osoba koje su, nakon što su izdvojene iz koridora temeljem arbitrarnih i diskriminacijskih odluka (primjerice na temelju izgleda, boje kože, kose i očiju, zemlje, regije ili grada iz kojeg dolaze, jezika i dijalekata koje govore), vraćene iz Slovenije u Hrvatsku koju nakon zatvaranja granica više nisu mogli napustiti. Odnosno, radi se o muškarcima, ženama, djeci koji su preko noći ilegalizirani i kriminalizirani primjenom nezakonitih mjera, kršenjima Konvencije o statusu izbjeglica i brojnih drugih međunarodnopravnih obveza te mimo zakonske osnove prisilno zadržani.

Budući da su mogućnosti osobama ili traženje azila ili preseljenje u detencijske centre, Inicijativa Dobrodošli! zahtjeva od nadležnih institucija da hitno pokrenu mehanizme zaštite svih osoba koje su trenutno zatvorene u Slavonskom Brodu te da osiguraju uvjete za dostojanstven život tih ljudi. Nacionalno i europsko zakonodavstvo detenciju opravdava samo u iznimnim slučajevima, kao mjeru koja se primjenjuje jedino ukoliko ne postoje nikakve druge dostatne, ali manje restriktivne mjere.

Hrvatska treba pronaći rješenje za smještaj tražitelja azila i izbjeglica u čvrste objekte otvorenog tipa u urbanim ili ruralnim sredinama gdje neće biti getoizirani, već će im biti omogućen pristup pružateljima podrške te mogućnost integracije. Naša je obaveza da prekinemo lanac njihove kriminalizacije, a sve kako bi na slobodi, a ne pod prisilom mogli donijeti odluku o tome kada i u kojoj zemlji žele graditi svoju budućnost.

 

FOTO: Dag Oršić

hr Croatian
X