Vijesti

Počela premještanja iz kampa u Slavonskom Brodu

Kamp sb Od četvrtka je 9 osoba zatražilo azil, pa se u petak ujutro u kampu nalazilo 96 osoba.

U kampu je jučer u sektorima 4 i 5 odspojena struja i voda, a sektor 1 se i rušio. Organizacije polagano povlače opremu iz kampa.

Prijepodne su radionice jezika i dalje bile aktualne, ali je u kampu prevladavala čudna atmosfera. Kraj se nazirao, a nemir je bio neizbježan. Poslijepodne su započeli s premještanjem iz kampa. Muškarci su bili prvi na popisu. Nažalost, dogodilo se ono čega smo se pribojavali, iako im je još sinoć govoreno kako idu u bolje uvjete. Odvodili su ih u grupama i nudili im se dvije opcije: traženje azila ili Ježevo. Neki među njima su zatražili azil, dok su nam drugi rekli da će ići u Ježevo, pa makar nakon nekog vremena bili deportirani, jer u ovoj zemlji ne žele zatražiti azil.

Jučerašnji dan je bio težak, ne samo izbjeglicama, nego i nama, jer smo vidjeli koliko je sistem krut i neosjetljiv na ljudsku patnju. Ono što nas tješi je saznanje da su nam oni zahvalni za vrijeme koje smo proveli s njima i informacije koje smo im dali. Za one koji nisu zatražili azil, možemo se samo nadati da ćemo ih jednog dana opet vidjeti i da će boravak u Ježevu biti samo faza.

Druga skupina izbjeglica deportirana je u petak iz Grčke u Tursku u sklopu kontroverznog sporazuma između EU-a i Turske. Troje aktivista skočilo je u vodu kako bi zaustavili trajekt sa 45 Pakistanaca koji je otplovljavao s otoka Lezbosa, ali ih je obalna straža izvukla. Ostali prosvjednici pokušali su uću na dokove u luci Mytilene, ali nažalost nisu uspjeli spriječiti nove deportacije.

Prihvat izbjeglica iz Turske u Hrvatsku ovisi o tome hoće li ta kvota koja je dogovorena uopće biti realizirana na razini Europske unije, rekao je u petak ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač. U program prihvata u Hrvatskoj će biti uključeno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo socijalne politike, rekao je šef diplomacije, a sve ovisi  o tome hoće li uopće na razini Europske unije prihvat biti realiziran. Naglašava kako o smještaju traju konzultacije i da centar za prihvat izbjeglica u Slavonskom Brodu ostaje operativan.

hr Croatian
X