Vijesti

Sve više izbjeglica u kampu odlučuje se zatražiti azil u Hrvatskoj

epa05236016 A refugee girl cleans the area outside the tent where she stays temporary with her family, in Piraeus, Greece, 30 March 2016. A total of 5,745 refugees and migrants are hosted at Piraeus port on 30 March 2016. Migration restrictions along the so-called Balkan route, the main path for migrants and refugees from Middle East to EU countries, have trapped thirty four thousands of them in Greece causing a humanitarian crisis. EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

U četvrtak je azil zatražilo 12 osoba, tako da se u kampu još nalazi 145 osoba, od čega 40 djece. 100 je osoba u sektoru s obiteljima, 40 muškaraca u odvojenom sektoru, dok se u brodskoj bolnici još nalazi jedna osoba, a u Zagrebu četveročlana obitelj.

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Slavonski Brod Husret ef. Hasanović posjetio je jučer kamp i molio s vjernicima. Imam je nakon molitve razgovarao s izbjeglicama, iskazao im svoju podršku i izrazio želju da dođe kada god bude potreban. Mnogima je bilo drago što je došao.

U razgovoru s ljudima u sektorima, jučer smo dobili mnogo pitanja o mogućnosti putovanja ako zatraže azil. Grupa Sirijaca je bila zabrinuta jer su mnogi u EU dobili supsidijarnu zaštitu, a ne azil, zbog čega bi pri putovanju također morali tražiti vizu, koju je teško dobiti. Neki su se raspitivali i o mogućnosti rada u Hrvatskoj te verifikacije diploma.

 

Stotine izbjeglica na grčkom otoku Kiosu probile su jučer bodljikavu žicu oko izbjegličkog centra i u znak prosvjeda krenule prema luci, prenose agencije i javljaju kako su stotine napustile kamp. Prema sporazumu Europske unije i Turske, izbjeglice koji dođu u Grčku nakon 20. ožujka bit će zadržane u centrima na pet grčkih otoka, uključujući Kios, te poslani natrag u Tursku ako im zahtjev za azil bude odbijen. Proces vraćanja izbjeglica trebao bi započeti 4. travnja, iako ni Grčka ni Turska nisu posve spremne, a neizvjesno je i koliko će ljudi biti vraćeno i kako će se njihovi zahtjevi procesuirati.

Turska je nezakonito prisilila tisuće izbjeglica na povratak u Siriju, objavljno je u izvještaju Amnesty Internationala. Organizacija navodi kako je od sredine siječnja svaki dan oko 100 Sirijaca dnevno vraćano natrag u svoju ratom razorenu zemlju, što je u suprotnosti s međunarodnim pravom. Amnesty tvrdi kako je njihov izvještaj još jedan od pokazatelja manjkavosti nedavnog  sporazuma EU i Turske. Ovaj izvještaj izašao je samo nekoliko dana prije očekivanog vraćanja izbjeglica iz Grčke.

Tri osobe pokušale su prijeći La Manche u čamcu na napuhavanje bez motora i s jednim veslom. Francuska ih je mornarica u četvrtak ujutro spasila iz tonućeg čamca i vratila u Francusku gdje se trenutno nalaze u pritvoru u Dunkirku, javlja Le Parisien. Izbjeglice su pokušale iz Franucuske prijeći u Ujedinjeno kraljevstvo, gdje su zajedno s drugim izbjeglicama živjele u lošim uvjetima u kampu zvanom Džungla, u blizini Calaisa na sjeveru Francuske. Inicijativa Dobrodošli! upozorava kako Europska unija mora preuzeti odgovornost i pružiti izbjeglicama dostojanstvene uvjete života, kako se ovakve situacije, s kobnijim posljedicama ne bi nastavile.

Foto: HINA/ EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

 

hr Croatian
X