Vijesti

UN i dalje bez dogovora o preseljenju sirijskih izbjeglica

 

epa05237756 A girl looks out from a window of a bus transferring them to the western coastal town of Kyllini from the port of Piraeus, Greece, 31 March 2016. According to the latest data, the number of migrants and refugees who found shelter in the port of Piraeus has reached 5,800. At least eight people were slightly injured late on 30 March, according to the Coast Guard, in clashes between Afghan and Syrian refugees at the port of Piraeus. EPA/SIMELA PANTZARTZI

Broj izbjeglica koje su smještene u kampu iznosi 157. Jedna osoba zatražila je azil i prebačena je u hotel Porin, dvije osobe zatražile su povratak u matičnu zemlju i trenutno su prebačeni u Ježevo, a jedan maloljetnik prebačen je u Osijek i dodijeljen mu je skrbnik. Jedna osoba se nalazi u bolnici u Slavonskom brodu, dok je četveročlana obitelj i dalje u Zagrebu.

Jučer su u kampu održane dvije tribine na kojima je izbjeglicama uz pomoć prevoditelja za arapski, farsi i kurdski pružena većina dostupnih informacija o njihovoj trenutnoj situaciji i mogućnostima, traženju azila u Republici Hrvatskoj ili povratku u matičnu (kada je to moguće) ili neku drugu zemlju. Predavanjima je, u oba sektora, prisustvovao velik broj izbjeglica. Pitanja je s njihove strane bilo mnogo, a reakcije su bile različite. Zanimalo ih je zašto se nalaze u Hrvatskoj i zašto nemaju slobodu kretanja, hoće li moći nastaviti svoj put prema Njemačkoj i mogu li biti spojeni s članovima obitelji koji se nalaze u nekoj od zemalja EU. Zanimalo ih je i kakvi bi im uvjeti bili osigurani tijekom postupka traženja međunarodne zaštite i u slučaju da istu dobiju, kao i mogućnosti putovanja i rada u drugim zemljama EU. Neslužbeno smo saznali kako je 11 osoba iz sektora s obiteljima izrazilo namjeru za traženjem azila još za trajanja prve tribine, zbog čega možemo pretpostaviti da će taj broj biti i veći. Nadamo se kako to znači da su dobili informacije koje su im bile potrebne za donošenje odluke.

Danas će se izbjeglicama obratiti, i s njima moliti, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Slavonski Brod Husret ef. Hasanović. Za tu su priliku jučer u sektorima pripremljeni šatori za molitvu u koje je postavljen veliki tepih i Kur’ani koje je za potrebe izbjeglica ustupila Islamska zajednica u Hrvatskoj.

Sirijski opservatorij za ljudska prava navodi kako je šesnaest izbjeglica, od čega troje djece, ubijeno od strane turskih graničara u posljednja četiri mjeseca, prelazeći u Tursku. Također, sumnjaju kako bi broj ubijenih izbjeglica mogao biti i veći od navedenog. Te informacije bacaju dodatnu sumnju na sporazum EU i Turske i na zaključak kako je Turska „sigurna treća zemlja“ za izbjeglice koje bježe od rata.

 

Na  sastanku UN-a u srijedu, predstavnici 92 države nisu postigli dogovor o znatnom povećanju broja preseljenja sirijskih izbjeglica, prenosi Human Rights Watch. UNHCR, domaćin sastanka, zatražio je drastično povećanje obećanog broja preseljenja, odnosno na 480.000 za sirijske izbjeglice u iduće tri godine. Zemlje su ranije dogovorile samo 179.000 preseljenja za sirijske državljane, dok je na sastanku taj broj uvećan za samo 6.000 ljudi.

Grčka je vlada u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog zakona koji bi trebao omogućiti potpunu primjenu sporazuma postignutog između EU i Turske, a izbjeglicama i tražiteljima azila dati nove uvjete. Parlament će o zakonu odlučivati već danas, dok su vraćanja izbjeglica u Tursku najavljena za ponedjeljak.

 

Europska unija izradila je planove (s oznakom povjerljivosti) za slanje 80.000 afganistanskih tražitelja azila i izbjeglica natrag u njihovu ratom razorenu zemlju. Afganistanska vlada protivi se ovom planu i naglašava kako ne može garantirati njihovu sigurnost te kako nema sredstva za njihovo preseljenje, piše ABC.

 

Foto: HINA/ EPA/SIMELA PANTZARTZI

 

hr Croatian
X