Vijesti

Unatoč sporazumu EU-Turska nove izbjeglice pristižu u Grčku

epa05236757 Refugees and migrants who are trapped in Greece march during a protest demanding the opening of the borders between Greece and Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) in Athens, Greece, 30 March 2016. Migration restrictions along the so-called Balkan route, the main path for migrants and refugees from the Middle East into the European Union, has left thousands of migrants trapped in Greece. EPA/YANNIS KOLESIDIS

Od utorka nitko nije zatražio azil, pa je broj osoba koje se nalaze u kampu u Slavonskom Brodu i dalje 161 (157 osoba u sektorima te jedna osoba na liječenju u bolnici u Zagrebu, čija tročlana obitelj čeka u Porinu).

Osobe koje se nalaze u kampu i dalje su zabrinute oko toga što očekivati po skorom isteku roka od 30 dana. Aktivnosti koje im organizacije zajednički pripremaju u kampu pomažu razvedriti njihovu svakodnevicu, ali nikako ne mogu zamijeniti život na slobodi.

Jučer prijepodne je u sektorima provedena anketa o interesu za učenjem engleskog i hrvatskog, dok su se poslijepodne organizacije sastale kako bi dogovorile daljnji plan podučavanja.

Danas će, osim tribine koja za cilj ima informiranje izbjeglica o njihovoj trenutnoj situaciji i mogućnostima, u sektorima biti organizirano i šišanje za žene te šišanje i brijanje za muškarce.

Islamska zajednica u Hrvatskoj ustupila nam je jučer deset Kur’ana i veliki tepih za molitvu kako bi se šator za molitvu mogao u potpunosti opremiti za dolazak muftije Husreta Hasanovića ovog petka.

 

Oko 1500 izbjeglica, zajedno s građanima i građankama Grčke, marširalo je u srijedu prema zgradi Europske komisije u Ateni kako bi prosvjedovale protiv dogovora između Europske unije i Turske, čije su loše posljedice prema izbjeglicama već vidljive. Uzvikivali su parole “otvorite granice” i “mi smo izbjeglice” prolazeći pored državnih institucija i predstavništva Europske unije.

Prema brojkama grčke vlade 766 izbjeglica pristiglo je u 24 sata do srijede ujutro na grčke otoke Lezbos, Samos, Chios i Kos, bez obzira na dogovor EU-Turska, prema kojem je dogovoreno slanje izbjeglica natrag u Tursku. Ovaj nagli porast pojavio se nakon nekoliko  dana i prošlog tjedna kada je Grčka bilježila smanjen broj dolazaka izbjeglica na svoje otoke.

Turska obalna straža javila je kako je spasila desetke izbjeglica koje su pokušale doseći grčku obalu u čamcu na napuhavanje u Egejskom moru, nekoliko kilometara dalje od granice s Grčkom, te su vraćeni u Tursku. Također, spašene su i 152 izbjeglice na Sredozemnom moru, rekao je libijski dužnosnik. Libijska obalna straža je od nedjelje spasila oko 750 izbjeglica, a u talijanskim operacijama između talijanske i libijske obale spašeno je više od 3000 ljudi.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon pozvao je u srijedu u Ženevi sve zemlje da pokažu solidarnost i prihvate gotovo pola milijuna sirijskih izbjeglica tijekom sljedeće tri godine, te naglasio kako to zahtijeva eksponencijalni rast globalne solidarnosti. UN je u utorak objavio kako želi do 2018. preseliti više od 450.000 sirijskih izbjeglica, što je oko deset posto onih koji su u Siriji susjednim državama no istaknuo je kako se u tom procesu mora prevladati rašireni strah i politička manipulacija. Agencija UN-a za izbjeglice poziva zemlje da prihvate naseljavanje Sirijaca kako bi se obitelji mogle spojiti, dobiti zasposlenje i zdravstvenu skrb te završiti školovanje.

Austrijska vlada planira dodatno pooštriti pravila za one koji traže azil u toj zemlji od sredine svibnja. Taj potez, najavljen u srijedu, stavlja dodatna ograničenja na uvjete traženja azila , pa će tako, po novim pravilima, taj postupak Austrija omogućiti samo “onima kojima bude morala”.

Foto: HINA/ EPA/YANNIS KOLESIDIS

hr Croatian
X