Vijesti

Izbjeglice se i dalje nadaju otvaranju balkanske rute

epa05233245 Refugees sit around a fire at a makeshift camp near the Greek-Macedonian border, near the Greek village of Idomeni, Greece, 28 March 2016. More than 10,000 refugees and migrants are still waiting at the makeshift camp near Idomeni to enter Macedonia and continue onto EU countries. EPA/GEORGI LICOVSKI

Kamp u Slavonskom Brodu napustio je jedan maloljetnik koji je zatražio azil. U kampu se još broji 161 osoba, od čega se njih 157 nalazi u sektorima, dok je jedna osoba na liječenju u Zagrebu, a tri člana njezine obitelji čekaju u Porinu.

U kampu je u utorak održan sastanak nevladinih i međunarodnih organizacija i MUP-a na kojem se raspravljalo o prijedlozima dodatnih aktivnosti organizacija koje djeluju u kampu. U planu je poboljšanje internetske mreže, doniranje satelitskih televizijskih prijemnika, dnevni boravak i aktivnosti za djecu i žene, postavljanje stolnog nogometa i ping-pong stolova, dok će u sektoru s obiteljima biti postavljena i jedna kontejner-kuhinja, a uskoro i kontejner s perilicama rublja. U oba sektora bit će postavljeni i šatori za molitvu.

Tijekom današnjeg dana, u kampu će se među izbjeglicama provesti anketa o interesu za edukacijom iz engleskog jezika, a zainteresirane organizacije će potom sastaviti kurikulum koji će dostaviti MUP-u na razmatranje.

Centar za mirovne studije će u četvrtak, u suradnji s HCK, MUP-om i UNHCR-om, u sektorima održati tribinu na temu informiranja izbjeglica o trenutnoj situaciji i mogućnostima.

 

Požar u izbjegličkom kampu u blizini granice sa Sirijom usmrtio je troje sirijske djece, a ranjeno je šest osoba, javljaju turski mediji. Djeca su dobi između 3 i 8 godina. Također, mediji spominju kako je prošlog tjedna u požaru poginulo još jedno dijete, kada je vatra uništila 21 šator. Uzrok današnjeg požara još uvijek se istražuje.

Slovenska policija u utorak je privela pet izbjeglica iz Sirije i Afganistana koji su na nepoznat način prešli granicu. Policijska uprava Krško je postupila na osnovi prijave građana, a automobil u kojem su se nalazile izbjeglice vozio je nizozemski državljanin. Otkriveni su u selu Šutna, desetak kilometara od Brežica i sumnjiči ih se za ilegalan prelazak granice.

Grčka vlada javila je u ponedjeljak kako će postaviti zvučnike na granici s Makedonijom kako bi pokušali uvjeriti tisuće izbjeglica da ignoriraju lažne glasine da će se balkanska ruta prema srednjoj Europi opet otvoriti. Više od 15.000 ljudi, gotovo trećina ukupnog broj ljudi koji se nalaze blokirani na granici Grčke i Makedonije, odbija napustiti granicu i luku Pirej u blizini Atene i preseliti se u izbjegličke kampove diljem Grčke. Glasnogovornik povjerenstva Vlade za izbjegličku krizu, rekao je kako se vlasti bore protiv lažnih glasina o ponovnom otvaranju granica, koje kruže po društvenim mrežama.Izbjeglice su danas pružale otpor grčkoj policiji jer ih je  htjela ukloniti sa željezničke pruge koja vodi prema Makedoniji, a koju već 11 dana izbjeglice blokiraju tražeći otvaranje granica. Također, manji sukobi su nastali i kada su policajci uhapsili jednu ženu i stavili je u patrolni automobil.

 

Foto: HINA/ EPA/GEORGI LICOVSKI

hr Croatian
X