Vijesti

Sve manje izbjeglica stiže u Europu

epa05228801 A migrant child looks on, standing close to tents, at the Greek-Macedonian border, in Idomeni, Greece, 24 March 2016. Migration restrictions along the so-called Balkan route, the main path for migrants and refugees from the Middle East to the EU, has left thousands of migrants trapped in Greece EPA/ARMANDO BABANI

Nakon što je još 7 osoba zatražilo azil, u kampu u Slavonskom Brodu se još uvijek nalazi 185 osoba.

Od toga je 179 osoba smješteno u sektorima u kampu, 2 osobe su na liječenju u brodskoj bolnici, dok se u Zagrebu na liječenju nalazi jedna osoba, čija su tri člana obitelji za to vrijeme smještena u Porin.

Volonteri Inicijative „Dobrodošli“ većinu su jučerašnjeg dana proveli u sektoru gdje se nalaze muškarci. Dok je nekolicina muškaraca provodila vrijeme kartajući, mnogi su bili zainteresirani za razgovor s nama. Požalili su se kako ne znaju što ih očekuje i kako im je svega dosta. Iako, prema našem dojmu, dosta stoički podnose situaciju u kojoj se nalaze, istaknuli su kako su razočarani Hrvatskom, kao i Europom generalno, zbog situacije u kojoj se nalaze, zbog toga što se nalaze u detenciji. Neki od njih su nam čak napomenuli kako bi, ako već ne mogu nastaviti put prema Njemačkoj, radije bili vraćeni u Grčku ili čak Tursku, gdje bi se barem mogli slobodno kretati i na neki način zarađivati za život. Neki od njih žele biti spojeni s rodbinom koja se nalazi u Njemačkoj ili drugim europskim zemljama.

 

Komentirali su i koliziju pravnih spisa koju su uočili uspoređujući rješenja koja su dobili u veljači u Grčkoj s onima koje su 9. ožujka dobili u Hrvatskoj. Naime, na dokumentima iz Grčke napomenuto im je kako u Grčkoj mogu boraviti 6 mjeseci, pa ju onda napustiti, dok na hrvatskim dokumentima stoji kako u roku od 30 dana moraju napustiti Europski gospodarski prostor, a time i Grčku. Ne znaju što očekivati po isteku tih 30 dana.

 

Što se svakodnevnih potreba tiče, napomenuli su kako im teško pada što uz obroke ne dobivaju kavu i što im je cijena iste na kiosku u kampu preskupa (otprilike 7 kn). Nedostaje im i dnevnih sadržaja. Izrazili su želju za priborom za crtanje i slikanje, kao i za više sportske opreme (za stolni tenis, badminton, šah), kako bi popunili vrijeme koje u neizvjesnosti jako sporo prolazi. Kada smo neke od njih upitali zašto su slabo odjeveni, objasnili su da tijekom distribucije nisu uspjeli pronaći odjeću odgovarajućih veličina. Zbog toga smo potrebe nekih od njih poimence popisali, te pomogli HCK u distribuciji istih. Zbog nadolazećeg proljeća najviše traže laganiju sportsku odjeću i obuću. Organizacije koje djeluju u kampu sljedeći bi tjedan od MUP-a trebale dobiti finalna odobrenja za sve aktivnosti i distribucije koje namjeravaju provoditi u sektorima.

 

 

Jučer su posljednje izbjeglice koje se nalaze na granici između Makedonije i Srbije prihvatile prijevoz do izbjegličkih centara u Makedoniji, javlja Associated Press. 237 izbjeglica ostavilo je svoje šatore u blatnim poljima na granici, a neke su poslane u izbjeglički centar u obližnjem gradu Tabanovce, a ostatak  Gevgeliju, u blizini granice s Grčkom. Iz UNHCR-a upozoravaju kako je centar u Tabanovcima već dvostruko prekoračio svoje kapacitete, te kako su uvjeti toliko loši da su djeca tjednima spavala na tlu na dekama.

 

Grčke vlasti počele su u petak evakuaciju izbjeglica blokiranih u kampu u Idomeniju, na granici s Makedonijom. Osam autobusa prevezlo je u petak približno 400 izbjeglica iz kampa u Idomeniju u tzv. prihvatne centre u tom području. Idomeni uglavnom napuštaju obitelji s djecom zbog katastrofalnih uvjeta u kampu, ali većina izbjeglica ne želi napustiti kamp, u nadi da će se granice ipak otvoriti. Vlasti najavljuju kako će se od ponedjeljka napori oko evakuacije intenzivirati i ponavljaju najave o 30.000 novih mjesta u prihvatnim centrima u roku 20 dana.

 

Otkako je sporazum EU-Turska stupio na snagu, broj izbjeglica koji pristižu iz Turske nastavio se smanjivati.

Broj izbjeglica koje pristižu u Njemačku nakon zatvaranja tzv. balkanske rute također se drastično smanjuje, pa posljednjih dana oko 135 izbjeglica dnevno ulazi u Njemačku. Još u siječnju je dnevno u Njemačku ulazilo oko 2.500 izbjeglica, a u veljači je taj broj pao na 1.500. Od početka godine je registriran dolazak 108.000 izbjeglica.

Foto: HINA /EPA/ARMANDO BABANI

hr Croatian
X