Vijesti

Deportacije u (nesigurne) zemlje porijekla su počele

epaselect epa05226246 Migrants and their tents are seen along with a sign reading 'open the border' at the refugee camp on the Greek-Macedonian border, in Idomeni, Greece, 22 March 2016. Migration restrictions along the so-called Balkan route, the main path for migrants and refugees from the Middle East to the EU, has left thousands of migrants trapped in Greece. EPA/ARMANDO BABANI

Jučer smo na sastanku koordinacije NGO-a u kampu dobili informaciju kako je 10 osoba zatražilo azil te je sada trenutno stanje u kampu 192 osobe.

U sektoru 1 borave 54 osobe, u sektoru 3 borave 132 osobe, a u sektoru 4 borave 2 osobe; dok je jedna osoba i dalje u Zagrebu na liječenju a njena obitelj u Porinu.

Organizacije koje djeluju u kampu su na jučerašnjem sastanku dogovarale podjelu aktivnosti koje će se organizirati u zatvorenim sektorima.

Okvirna podjela aktivnosti je sljedeća te će svaka organizacija preuzeti jedan aspekt:

  1. briga o zdravlju
  2. hrana i piće
  3. informiranje
  4. edukacija
  5. religija

Volonteri i volonterke Inicijative Dobrodošli imaju pravo ulaska u sve zatvorene sektore u jutarnjim satima (09-11 h) te popodnevnim satima (15-17 h).

U vrijeme koje ćemo provesti u sektorima komunicirat ćemo s izbjeglicama o sustavu azila, trenutnoj situaciji u EU te posljedicama zatvaranja granica, integraciji u Hrvatskoj, hrvatskom društvu te odgovarati na njihove upite vezane za mogućnosti koje imaju.

Jučer smo u sektorima razgovarali s ljudima iz Iraka, Sirije i Afganistana. U jutarnjim satima je u sektorima vladala nešto depresivnija atmosfera dok je popodne raspoloženje poraslo. Izbjeglicama je i dalje primarni fokus dobivanje informacija o njihovoj budućnosti, hoće li se otvoriti granice, zašto ih Hrvatska drži zatvorenima dok u Srbiji izbjeglice mogu šetati slobodno. Neki su se požalili na praksu prevoditelja na slovenskoj granici koji je na temelju fizičkog izgleda odlučivao o tome koje osobe mogu u Sloveniju, a koje ne.

S druge strane ih je zanimala situacija oko integracije u Hrvatskoj – ako traže azil kakve su mogućnosti za zaposlenje i obrazovanje, mogu li se baviti sportom, uključiti u sportske klubove i slično.

U kampu im je dosadno te su zainteresirani za učenje jezika (hrvatskog, engleskog, njemačkog), sportske aktivnosti i druge društvene aktivnosti. Crveni križ je u popodnevnim satima u sektor 3 donio nekoliko setova šaha te je nastalo opće veselje – što je dobar pokazatelj potrebe za većim brojem aktivnosti. U sektoru 1 smo s momcima igrali nogomet (naučili su nas tehnicirati s loptom), plesali kolo i razgovarali o sustavu azila u Hrvatskoj.

 

Dogovor Europske unije i Turske već je uzeo zamah. Turske vlasti deportirale su 30 afganistanskih tražitelja azila u Afganistan, nakon što je EU postigao dogovor s Turskom o zaustavljanju izbjeglica, priopćio je u srijedu Amnesty International,  upozoravajući da dogovor ugrožava izbjeglice. Amnesty International vjeruje kako je Turska prekršila europsko i međunarodno pravo deportacijom ljudi u subotu ujutro, niti 24 sata od potpisivanja ugovora. Skupine za zaštitu ljudskih prava ističu da se tražitelji azila, među kojima su žene i djeca, boje napada talibana u Afganistanu no svejedno su deportirani a da nisu ni ispitani o svojim slučajevima.

 

Humanitarne agencije, koje pokušavaju pomoći izbjeglicama i migrantima koji dolaze u Grčku, u sve većem broju bojkotiraju rad u prihvatnim centrima i tvrde da sporazum EU-Turska bezobzirno krši ljudska prava.  UNHCR,  Liječnici bez granica  (MSF),  Međunarodni spasilački odbor (IRC) te  Nevladina udruga Norveško vijeće za izbjeglice obustvaljaju većinu svojih aktivnosti unutar prihvatnog centra na grčkom otoku Chiosu, jer smatraju da bi ih suradnja s Grcima u tim centrima pretvorila u suučesnike u “nepravednoj i neljudskoj” praksi.

 

Slovenski vojnici počeli su u srijedu skidati žicu na dijelu granice s Hrvatskom uz rijeku Dragonju u Istri, potvrdilo je slovensko ministarstvo obrane i dodalo da će se opasna žilet žica zamijeniti tzv. panelnom vrtnom ogradom. Paneli se postavljaju uglavnom na mjestima gdje gospodarstvo s obje strane granice jako ovisi o turizmu. Slovenija je najavila da će žicu ukloniti kada se steknu uvjeti, odnosno kada se uvjeri da je zaustavljen dolazak izbjeglica.  Također jučer je predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez izjavio kako je žica s ciljem da se zaštite izbjeglice jer ih je prijašnja hrvatska vlada masovno slala u kordonima. Koga žice štite i od koga i dalje je nepoznanica, ali je poznato da joj se građani i s jedne i s druge strane granice protive.

 

Započela je kampanja From Europe with love: 10 tons for refugees in Greece: Pomozimo izbjeglicama u Grčkoj slanjem kontejnera donacija, koju organizira inicijativa Are You Syrious?.  Donacije su spremne, no nedostaje novac za troškove prijevoza, stoga mole sve da podrže kampanju kojom zajedno možemo prikupiti sredstva za slanje kontejnera u Grčku! Dodatno, ako se prikupi još sredstava Are You Syrious? će poslati i tim iskusnih volontera u Grčku kako bi pomogli izbjeglicama. Više ovdje.

I za kraj, nekoliko novih riječi na kurdskom:

ČONI – bok

HAMAZ – bok na odlasku

Foto: HINA /EPA/ARMANDO BABANI

hr Croatian
X