Vijesti

Sabor omogućio slanje vojske na granice

epa05224004 A migrant woman next to the barbed wire fence at the Greek-Macedonian border, in Idomeni, Greece, 21 March 2016. Migration restrictions along the so-called Balkan route, the main path for migrants and refugees from the Middle East to the EU, has left thousands of migrants trapped in Greece. EPA/ARMANDO BABANI

U kampu u Slavonskom Brodu u ponedjeljak su se nalazile 202 osobe. Trenutno su  aktivna 2 sektora – jedan namijenjen za obitelji, drugi za samce.  Izbjeglice koje borave u kampu  izražavaju tugu i  nesretni su, izgubljeni i neinformirani oko svojih sudbina, ukoliko ne zatraze azil u RH. Oni s kojima smo razgovarali kažu da imaju porodice u drugim zemljama te da žele ići kod njih i s njima nastaviti graditi svoje živote. Strah ih je života u stranoj zemlji koja ne prima mnogo izbjeglica. Također, izbjeglice su rekle kako im je dozvoljen odlazak u trgovine u gradu, no uz pratnju policije, što im je važno jer mogu kupiti stvari potrebne za sebe i svoju obitelj, no osjećaju veliku nelagodu jer ih u kupovini namirnica prati čak četiri policajca. Izbjeglice se pitaju zbog čega ih se tretira kao kriminalce, pitaju za što su krivi i poručuju da samo žele život za sebe i svoju djecu.

Upravo iz tih razloga te povodom Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije, u ponedjeljak je inicijativa Dobrodošli! u Slavonskom Brodu zajedno s Volonterskim centrom Slavonski Brod, Klubom mladih M18 i plesnim skupinama iz Slavonskog Broda organizirala je događanje “Plesom protiv rasizma” na kojem smo poručili kako je upoznavanjem različitih kultura može kreirati i poticati društvo dobrodošlice u Hrvatskoj.

Zastupnici vladajuće koalicije u ponedjeljak su u Saboru digli ruke za slanje vojske na granice, izignoriravši upozorenja kako te izmjene Zakona o nadzoru državne granice i Zakona o obrani nisu u skladu s Ustavom RH. Inicijativa Dobrodošli! više je puta javno upitala vlast jesmo li u ratu i protiv koga se borimo, a Centar za mirovne studije upozorio je da će ukoliko dođe do izmjena navedenih zakona,  podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti. Da bi oružane snage pritekle u pomoć policiji i drugim državnim tijelima, mora se raditi o specifičnoj naravi pogibelji – mora postojati jasna ugroženost i stradavanje ljudskih života. U RH do sada, nije zabilježen niti jedan slučaj pogibelji stanovništva RH uzrokovan izbjegličkom krizom. Nažalost, pogibelji od iscrpljenosti i bolesti bilo je među izbjeglicama, ističu u CMS-u.

Slovenija je u ponedjeljak potvrdila kako razmišlja o uklanjanju bodljikave žice nakon što je prekinuta tzv. balkanska izbjeglička ruta, ali ne i da se to može očekivati u roku dva tjedna, kako su pisali mediji nakon sastanka sastanka hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića i njegovog slovenskog kolege Mira Cerara. Žalosno je što se odluke o postavljanju žice donose puno lakše nego one o njihovu uklanjanju.

Novih 1662 izbjeglica stiglo je na grčke otoke od nedjelje, kada je na snagu stupio sramotan sporazum između Europske unije i Turske koji bi trebao prekinuti isplovljavanje tih ljudi iz Turske, rekao je u ponedjeljak grčki Ured za migracijsku politiku. Novopridošli su stigli uglavnom na Chios, njih 830, te 698 na Lesbos, otoke u blizini turske obale. Upravo na te otoke stigli su u ponedjeljak i promatrači iz Turske, kako bi pomogli u nadziranju sporazuma koji ima za cilj ograničiti broj izbjeglica koji krijumčarskim brodovima dolaze u Europsku uniju.

Europska unija bi trebala poslati skupinu vojnika i civila koji će pomoći grčkoj graničnoj policiji jer je europska agencija Frontex “prespora”, rekao je u ponedjeljak austrijski ministar obrane. Ministar Doskozil predlaže “prijelaznu misiju” koja će registrirati izbjeglice u Grčkoj ili će ih vraćati sve dok Frontex ne bude potpuno spreman za provedbu dogovora između EU-a i Turske. U isto vrijeme Frontex od Europske unije traži još 1 500 policajaca i 50 službenika za readmisiju, kako bi Grčka mogla vraćati izbjeglice u Tursku.
Foto:HINA

hr Croatian
X