Vijesti

A što s ljudskim pravima i temeljnim slobodama?

epa05216203 A migrant from Afganistan stands in front of tents as a cruise ship passes at the temporary refugee facilities at the port of Piraeus, near Athens, Greece, 17 March 2016. Migration restrictions along the so-called Balkan route, the main path for migrants and refugees from the Middle East to the EU, has left thousands of migrants trapped in Greece. EPA/ALEXANDROS VLACHOS

U kampu je jučer boravilo 219 osoba, dok je 12 osoba zatražilo azil i napustilo kamp.

Tijekom dana, stotinjak muškaraca samaca, koji su do sada dijelili detencijski prostor sa ženama i obiteljima s djecom, preseljeno je u zaseban dio. Kao razlog preseljenja, navedeni su bolji uvjeti – u velikom grijanom šatoru je u jednom odjeljku spavaonica, u drugom dnevni boravak, a u trećem blagovaonica.

Iako su ovi novi uvjeti bolji od prethodnih, pristup tim ljudima je i dalje onemogućen – samo MUP i HCK, te povremeno UNHCR imaju pristup. S obzirom na istaknuto, ponovno zahtijevamo da se ljudima pod hitno omogući sloboda kretanja, te da se za njih aktiviraju centri otvorenog tipa u kojima će im se pružiti kontinuirana i adekvatna podrška te stvoriti uvjeti da donesu informiranu odluku o svojoj budućnosti.

 

Muškarci koji su u detenciji već tjednima, vijest o preseljenju  iznimno su loše primili. Tako su reagirali, među ostalim, i zbog nedostatka povjerenja, nepotpunih informacija te neizvjesnosti koju već tjednima proživljavaju. Budući da nam je pristup tom dijelu kampa onemogućen, s ostalim smo volonterima s druge strane ograde nemoćno promatrali situaciju koja je u nekim trenucima bila zaista zabrinjavajuća.

 

Što se vijesti iz Europe tiče:

 

Mađarska vlada će zatvoriti sve otvorene i čuvane izbjegličke centre u zemlji, osim dva šatorska kampa koji će se otvoriti blizu zapadne mađarske granice, piše mađarski dnevnik Magyar Nemzet. U srijedu je parlament odgodio debatu o izbjeglicama, jer su zakonodavci željeli pričekati kako bi vidjeli hoće li na summitu EU doći do ikakvog sporazuma.

Izbjeglice koje se nalaze u Grčkoj održale su jučer mirne prosvjede u Pireju, najvažnijoj luci u zemlji. Zatražili su od europskih zemalja da otvore granice i dopuste im pristup zemljama u središtu kontinenta. Oko 350 ljudi iz Sirije, Iraka i Afganistana, gdje se nalazi 4 000 ljudi, protestirali su držeći transparente “Otvorite granice” i “I mi smo ljudi”.

Turska obalna straža kaže kako je presrela 54 afganistanske izbjeglice u Egejskom moru, dok su gumenim čamcem plovili prema grčkom otoku Lesbos – vraćeni su u Tursku. Čelnici Europske unije nastavljaju sa spornim planovima za slanje desetaka tisuća izbjeglica natrag u Tursku.

Uoči Europskog vijeća danas i sutra SOLIDAR, mreža koja radi na poboljšanju socijalne pravde u Europi, uputila je pismo predsjedniku Junckeru i Tusku kako bi ponovno izrazila svoju duboku zabrinutost nekim aspektima Akcijskog plana EU i Turske nastalog na summitu 7. ožujka. Upozoreno je kako ti dogovori dovode do povećanja ranjivosti izbjeglica, dok su čelnici EU pozvani da razviju europska rješenja temeljena na solidarnosti i mehanizmima podjele odgovornosti koji su u potpunosti u skladu s ljudskim pravima. Također, čelnici EU pozvani su da osiguraju sigurne i legalne puteve u EU za ljude koji su u potrazi za sigurnim utočištima, s ciljem sprječavanja opasnih putovanja i  krijumčarenja ljudima. Poručeno je: Ne želimo dogovore na štetu ljudskih prava i temeljnih sloboda!

Are You Syrious pozdravlja volontere i prijatelje da se ovog vikenda uključe u sortiranje donacija za kontejnere koji će ići za Siriju i Grčku. Više informacija ovdje. Vidimo se!

Foto: HINA

hr Croatian
X