Vijesti

Višemjesečna kršenja ljudskih prava na balkanskoj ruti

P-H20160306005323Između 600 i 700 izbjeglica koje su u ponedjeljak uspjele prijeći grčko-makedonsku granicu, zatvorenu već tjedan dana, zadržano je u utorak u Makedoniji, a više desetaka blokiranih u vratilo se u kamp u Idomeniju, s grčke strane. Grčke vlasti javljaju kako će razmotiriti zahtjev da ponovno prihvate izbjeglice, ukoliko se pojavi. Nekoliko desetaka izbjeglica, među kojima su dojenčad i djeca, blokirani makedonskom intervencijom s grčke strane rijeke, počelo se u utorak ujutro vraćati pješice u Idomeni, udaljen oko osam kilometara, nakon noći na hladnoći i kiši.

 

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je u utorak da “nije izgledno” da će blokade granica duž zapadnobalkanske rute biti ukinute i pozvao je izbjeglice da se presele u prihvatne centre koje je uspostavila država. Makedonska policija objavila je u utorak da je vratila u Grčku oko 1500 izbjeglica koji su u ponedjeljak prešli granicu, dok zamjenik grčkog ministra obrane Dimitris Vitsas to nije mogao potvrditi. Druga skupina od oko 600 i spriječena je u prelasku granice i mnogi su noć proveli u grčkim planinama.

 

Austrija će morati uvesti strože kontrole na graničnom prijelazu Brenner na granici s Italijom, a to će uključivati strože provjere tisuća kamiona koji prelaze preko tog prijelaza svaki dan. Austrijski ministar financija obećao je angažiranje dodatnih 100 carinika. Guverner pokrajine Tirol, s austrijske strane prijelaza Brenner rekao je da bi Italija trebala osigurati da izbjeglice koje prijeđu Mediteran ne mogu nastaviti put prema sjeveru.

 

U kampu se tijekom jučerašnjeg dana nalazilo 236 izbjeglica.

 

Nakon šest mjeseci humanitarne krize u Hrvatskoj, Inicijativa Dobrodošli i Are You Syrious? organiziraju predstavljanje izvještaja o sustavnom kršenju ljudskih prava u zatvorenim dijelovima Zimskog prihvatno-tranzitnog centra, tzv. izbjegličkog kampa u Slavonskom Brodu u kojem su od studenog 2015. do danas prisilno zadržane stotine izbjeglica. Radi se o osobama koje su prilikom registracije u Slavonskom Brodu izdvojene uz zabranu nastavka putovanja ili osobama koje su vraćene u Hrvatsku nakon što su izdvojene na graničnim prijelazima u Austriji ili Sloveniji. Konferencija za medije „Ako nam želite pomoći, dođite u kamp!“ održat će se danas, u srijedu, 16. ožujka 2016. u 11 sati u Kući ljudskih prava.

 

Ne postoje oni i mi. Svi smo ljudi.

Foto:HINA

hr Croatian
X