Vijesti

Neljudski uvjeti u Idomeniju mogući uzrok zaraza

epa05207259 A cild reaches out to it's mother infront of tents at the refugee camp at the Greek-Macedonian border near Idomeni, Greece, 12 March 2016. After Slovenia, Croatia, Serbia and Macedonia have sealed their borders to the migration flow, tens of thousands of people are left stranded in Greece, where most migrants enter the European Union to continue on to countries in Europe. EPA/KAY NIETFELD

U kišnom Slavonskom Brodu i dalje nema novosti za 267 osoba koje se nalaze kampu. Za potrebe zatvorenog dijela kampa Caritas je jučer donirao 10 termos boca i 10 grijala za vodu, dok je profesor Ajduković održao edukaciju iz psihosocijalne podrške za pripadnike tima HCK koji se bavi psihosocijalnom podrškom, a na kojoj je prisustvovala grupa psihologa iz Slavonskog Broda i Osijeka. Hrvatska vojska će sutra rastavljati šatore koji su služili za registraciju budući da za istima više nema potrebe.

 

Izbjeglice u kampu u Idomeniju i dalje prosvjeduju, tražeći da im se omogući prelazak granice i ulazak u Makedoniju kako bi nastavile put prema zemljama  srednje Europe. Neki od mnogobrojnih prosvjednika, najavili su štrajk glađu dok se granica ne otvori. U Idomeniju žive u nehumanim uvjetima, na hladnoći i u blatu, a nedostaje i hrane i vode. Zbog loših uvjeta s kojima su suočeni, neki od njih su se posljednjih dana počeli vraćati u Atenu, dok istovremeno nove skupine izbjeglica pristižu u Idomeni. Grčke vlasti najavile su premještanje tisuća izbjeglica iz šatorskih naselja u čvrste objekte.

 

Nakon prvog slučaja zaraze hepatitisom A, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je kako se taj virus prenosi konzumiranjem zaražene hrane i vode te direktnim kontaktom sa zaraženom osobom, a povezuje ga s lošim sanitarnim uvjetima i nedostatkom pitke vode. Grčki centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorava kako su uvjeti u Idomeniju “neopisivi” i kako ljudi borave u “močvari koja je nastala zbog obilja kiše”. Zaražena djevojčica je u postupku liječenja i njezino je stanje stabilno.

 

Amnesty International upozorio je danas kako je sporazum Bruxellesa i Ankare o premještanju izbjeglica pravno i moralno pogrešan te kako Turska nije sigurna zemlja za izbjeglice.

 

Ne postoje oni i mi. Svi smo ljudi.

 

 

Foto: HINA

hr Croatian
X