Vijesti

Ne postoje oni i mi. Svi smo ljudi.

epa05201834 A migrant woman cooks at the refugee camp of Idomeni, near the Greek border with Macedonia, in northern Greece, 08 March 2016. Thousands of people remained stranded in the refugee camp at Idomeni, on the Greek border with Macedonia, hours after the European Union and Turkey failed to reach agreement on resolving the migration crisis. Around 1,000 people are expected to disembark 08 March in the Athens' port of Piraeus and to continue north, toward Idomeni. EPA/Zoltan Balogh HUNGARY OUT

Prošao je još jedan tihi dan u Slavonskom Brodu, bez dolaska novih ljudi. U kampu se danas nalazilo 311 osoba, dok su 2 osobe bile u brodskoj, a 4 u zagrebačkoj bolnici na liječenju. Služba spajanja obitelji ima jedan postupak u tijeku, kao i Centar za socijalnu skrb.

Što se vijesti iz svijeta tiče:

Turska državna agencija javlja kako se pet izbjeglica, među kojima i tromjesečna beba, utopilo u potonuću broda koji je plovio prema grčkom otoku Lesbosu, a devet osoba je spašeno. Europa može zaustaviti ove smrti, ali odlučuje zatvoriti granice.

 

Zbog zatvaranja tzv. balkanske rute oko 430 ljudi, većinom Sirijaca i Iračana, ostalo je zarobljeno u blatu na ničijoj zemlji između Makedonije i Srbije, ne želeći se vratiti u Makedoniju, dok im je nastavak puta u Srbiju i dalje na sjever blokiran. Obilne kiše pretvorile su njihov improvizirani kamp s oko 50 šatora u kaljužu, uz dnevne temperature od oko pet stupnjeva.

 

Oko sedamdesetero djece koja žive u kampu u Idomeniju, na grčko-makedonskoj  granici, hospitalizirano je u posljednja tri dana zbog povišene temperature i dijareje. I dalje je oko 14 000 ljudi živi u blatnom kampu u malim šatorima natopljenim kišom, te je gotovo nemoguće u tim uvjetima zapaliti vatru kako bi se ugrijali. Zdravstveni stručnjaci kažu kako zaraznih bolesti još nema. Vlasti i dalje pokušavaju nagovoriti izbjeglice da odu u druge grčke kampove.

 

Europska unija kaže kako 23 zemlje članice moraju početi primati 6 000 izbjeglica svaki mjesec iz Grčke i Italije kako bi se solidarno podijelila odgovornost i ublažilo posljedice izbjegličke krize na Europu. Zemlje EU obvezale su se u rujnu da će tijekom dvije godine relocirati 160 000 izbjeglica iz Grčke i Italije, a nakon više od sedam mjeseci preseljeno je manje od 900 ljudi. Dimitris Avramopoulos, povjerenik za migracije i unutarnje poslove EU, kaže kako je ta shema ključ za upravljanje dolaskom izbjeglica, te kako će se cijeli sustav urušiti ako se relokacije ne budu događale.

 

Inicijative Dobrodošli! i Are You Syrious? pozivaju građane na miran prosvjed protiv zatvaranja granica. Pokažimo da je Hrvatska zemlja otvorenih vrata, koja ne smije stajati iza odluka donesenih između EU i Turske, te kako smo zbog vlastite ratne i izbjegličke prošlosti svjesni svoje odgovornosti i moralne obaveze prema ljudskim životima u opasnosti. Vidimo se u petak u 18 sati na Markovom trgu u Zagrebu!

Jer, ne postoje oni i mi. Svi smo ljudi!

 

 

Foto: HINA

hr Croatian
X