Vijesti

Sramotne odluke EU ugrožavaju živote izbjeglica!

eu-1Europa je sinoć kapitulirala pred vlastitim neutemeljenim strahom i nedostatkom empatije njenih čelnika. Srbija, Hrvatska i Slovenija su službeno od ponoći zatvorile svoja vrata izbjeglicama i konačno  potvrdile dugogodišnji smjer izgradnje Tvrđave Europe, te pokazale kako je glavni imperativ politike Europske unije načelo “daleko od očiju, daleko od srca”. Povodom toga su Inicijative Dobrodošli! i Are You Syrious? Danas na Markovu trgu u Zagrebu održali konferenciju za medije i upozorili da je zatvaranje granica u ovom smislu vrlo svjesno ugrožavanje života koje će prouzročiti još ozbiljnije, riskantnije, skuplje i profitabilnije krijumčarenje ljudi, kao i otvaranje novih ilegalnih ruta, što kopnenih, što morskih, na kojima ćemo svjedočiti još većem stradavanju i pogibelji ljudi. Cijelo priopćenje pročitajte ovdje.

Od rujna 2015. do danas kroz Hrvatsku je prošlo 658.068 izbjeglica, od čega je njih 347.149 prošlo kroz tranzitni centar u Slavonskom Brodu. Od studenog do danas u slavonskobrodskoj bolnici rođeno je šestero djece čije su majke bile na putu prema zapadnim zemljama EU.

Dolazak posljednjeg vlaka u subotu, prije četiri dana, već je nagovještao sramotnu sinoćnju odluku koja je izbjeglicama onemogućila legalan put u sigurnost. Organizacije koje izbjeglicama u kampu pružaju podršku, pa tako i Inicijativa Dobrodošli, zabrinute su zbog sinoćnje odluke. Naša uloga u kampu postaje neizvjesna s obzirom na činjenicu kako izbjeglicama koje su tjednima smještene u zatvorenom dijelu kampa i dalje nemamo pristup, dok su informacije koje o njihovom stanju dobivamo zaista oskudne.

Prema službenim informacijama koje smo jutros dobili u kampu, u zatvorenom se dijelu nalazi 315 osoba, dok je 5 osoba u bolnici. Ministar Orepić je na današnjoj konferenciji pak izrekao kako se u Brodu nalazi 408 osoba i kako će iste biti vraćene u Grčku. Komentirajući novo stanje, premijer Orešković izjavio je kako je Slovenija počela primjenjivati schengenska pravila što je dovelo do domino efekta, te da smo na nula imigranata od 3.200 koliko ih je bilo prije dva tjedna. Na pitanje o sudbini 30.000 izbjeglica u Grčkoj, među kojima su brojne žene s djecom, rekli su da će EU pomoći Makedoniji i Grčkoj.

 

Izbjeglice i dalje pristižu u pretrpani kamp u Idomeniju, na grčko-makedonskoj granici, gdje se trenutno nalazi oko 14 000 izbjeglica koje se nadaju prolasku dalje u Europu. Uz teške uvjete, nedovoljno hrane i sanitarnih čvorova, njihove šatore oblijeva kiša. Međutim, rijetki napuštaju Idomeni i odlaze u druge kampove u Grčkoj, već čekaju što bliže granici, u nadi da će uskoro biti otvorena.

 

Zbog zatvaranja tzv. Balkanske izbjegličke rute Inicijativa Dobrodošli i Are You Syrious? pozivaju sve građane i građanke da seu petak u 18 sati na Markovom trgu u Zagrebu pridruže u mirnom okupljanju i pokažu svoje protivljenje odlukama Europske unije i vladama na tzv. balkanskoj ruti koje daju zeleno svjetlo krijumčarima i ugrožavaju ljudske živote! 

hr Croatian
X