Vijesti

Na Međunarodni dan žena, sudbine brojnih izbjeglih žena i dalje su neizvjesne

Na Međunarodni dan žena, naše su misli uz sve snažne žene, djevojke i djevojčice koje pokušavaju same ili s obitelji pronaći sigurnost i nastaviti sa svojim životima. Žene su u ovoj humanitarnoj krizi posebno izložene nasilju i od istoga moraju biti zaštićene. Legalan put u sigurnost i pristup međunarodnoj zaštiti mora im biti osiguran!

 

U kampu brojimo treći dan bez dolaska novih ljudi. Istovremeno, u zatvorenom dijelu kampa se nalazi 318 osoba, dok su majka i novorođena djevojčica još uvijek u bolnici. Od početka ožujka u kamp u Slavonskom Brodu ušle su 1642 osobe. Još nemamo informaciju o tome kada bismo mogli očekivati dolazak novih vlakova iz Srbije.

 

Jučerašnji pregovori čelnika Europske unije i Turske su se zakomplicirali, nažalost ne zbog nastojanja zemalja članica da pruže čim bolju zaštitu ljudima koji bježe pred nesigurnošću, već zbog nastojanja država članica da čim veći broj ljudi za što manje novca zadrže što dalje od središta EU. Europski su čelnici ponovno zanemarili činjenicu kako se rješenje dolaska nalazi u zaustavljanju rata u Siriji, i sve napore usmjerili na postizanje dogovora kontrole dolaska izbjeglica koja im očajnički treba da bi osigurali nesmetano funkcioniranje Schengena i slobodan protok kapitala, robe i usluga. No, ne i ljudi.

 

Inicijativa Dobrodošli ističe dugoročne posljedice smještanja velikog broja izbjeglica na teritorij jedne države i to države koja izravno graniči s ratom ugroženim područjem, koja na istoku zemlje upotrebljava tzv. policijski sat, odnosno mjere izvanrednog stanja u područjima za koja se smatra da su najviše nesklona vlastima u Ankari, te čiji državljani u 35 posto slučajeva dobivaju izbjeglički status u državama EU. U očekivanju novog EU summita 17. ožujka, Inicijativa Dobrodošli! smatra da ovakva politika dodatno ohrabruje radikalizam koji proizlazi iz očaja, bezizlaznosti i siromaštva, ali i tursku politiku kršenja ljudskih, sindikalnih i manjinskih prava, kao i slobode medija.

 

Unatoč svim nastojanjima EU čelnika da uspore i zaustave ljude, izbjeglice na turskoj obali Egejskog mora kažu da će nastaviti pokušavati prijeći opasno more. Grčka vlada kaže da nema plan prisilno evakuirati izbjeglički kamp na granici s Makedonijom, ali kaže da će vršiti pritisak na izbjeglice da koriste novoizgrađena skloništa.
Estonija, Latvija i Litva jačaju kontrolu osobnih dokumenata i podižu ograde na svojim istočnim granicama, zabrinute da će zatvaranjem balkanske rute Baltik postati nova ulazna točka izbjeglicama u Europu. Latvija i Estonija počele su ograđivati svoje granice prema Rusiji, a stotine litavskih graničara, policajaca i vojnika ovoga tjedna provode vježbe suočavanja s izbjegličkom krizom.

hr Croatian
X