Vijesti

Dogovori EU-a i Turske se nastavljaju

epa05200304 A refugee carries his child through the mud after heavy rainfalls during the night, on a foggy morning at the refugee camp at the Greek-Macedonian border near Idomeni, Greece, 08 March 2016. Media and humanitarian organizations estimate that the number of migrants stuck at the Greek-Macedonian border crossing has swelled to 14,000. Macedonia has closed its borders to the wave of refugees wanting to pass through its territory to reach richer nations in western and northern Europe, straining bilateral ties with Greece. The Greek Foreign Ministry has threatened Macedonia with unspecified serious consequences if it does not let the refugees pass through. EPA/KAY NIETFELD

Prošao je još jedan miran i kišan dan bez dolaska vlaka s novim ljudima u kamp. U Slavonskom Brodu rodila se djevojčica koja je s majkom zadržana u bolnici kako bi im bila pružena potrebna skrb. U zatvorenom dijelu kampa se i jučer nalazilo tristotinjak osoba – samaca i obitelji s djecom.

Od početka ove humanitarne krize u Republiku Hrvatsku je ušlo 658 068 izbjeglica, dok je od početka humanitarne krize do 4. ožujka tek 39 od njih zatražilo azil u Hrvatskoj.

 

Na jučerašnjem summitu EU i Turske o daljnjim koracima vezanim za aktualnu humanitarnu krizu, čelnici Europske unije dogovorili su načela zajedničkog dogovora za upravljanje krizom i u zajedničkoj izjavi zadužili predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska da do sljedećeg summita EU -a 17. i 18. ožujka, pregovora o detaljima s Turskom kako bi definirali konkretniji dogovor.
Prema  informacijima iz medija, EU će, prema prijedlogu sporazuma sa summita potpuno evakuirati izbjeglice s grčkih otoka i vratiti u Tursku one koji su stigli na otoke nakon datuma koji će se naknadno odrediti. Relokacija bi se mogla vršiti na način da za jednog Sirijca koji je readmisijom vraćen s grčkih otoka u Tursku, jedan Sirijac bude relociran u zemlje EU. EU bi u fond za humanitarnu pomoć i razvojne projekte za sirijske izbjeglice u Turskoj izdvojila dodatne tri milijarde, dvostruko više nego što je prvobitno planirano.

Iako svjesni da je problem humanitarne krize pao u drugi plan u političkim igrama Turske i EU i sveo se na što veći broj nula koje će EU uplatiti Turskoj, upozoravamo da se ovdje radi o ljudskim životima i da oni nemaju cijenu. Ne zaboravimo da Europa ima preko 500 milijuna stanovnika i da imamo povijesnu odgovornost zbrinuti ljude koji traže utočište. Prema informacijama sa summita koje možemo iščitati u medijima jasan je smjer u kojem se ide – kako za što manju cijenu, što veći broj ljudi zadržati podalje od EU. I opet, čelnici EU zanemarili su dugoročne posljedice smještanja velikog broja izbjeglica na teritorij jedne države i to države koja izravno graniči sa ratom ugroženim područjem. Inicijativa Dobrodošli! smatra da ovakva politika dodatno ohrabruje radikalizam koji proizlazi iz očaja, bezizlaznosti i siromaštva, ali i Tursku politiku kršenja ljudskih, sindikalnih i manjinskih prava i slobode medija.

Inicijativa Dobrodošli! podsjeća da Europa ima moralnu i povijesnu odgovornost suočiti se s ovom krizom i primiti osobe koje bježe od ratova. Siguran i legalan prolaz za sve jedina je moguća opcija budući da se migracije ne mogu zaustaviti, a ovim načinom usporavanja i zaustavljanja osoba samo ih se baca u ruke krijumčara i organiziranog kriminala.

 

hr Croatian
X