Vijesti

Bugarska mobilizira vojsku kako bi spriječila ulazak izbjeglica

P-H20160218000415U kampu su se jučer ujutro nalazile 304 osobe, od čega njih 298 čeka daljnje razrješenje svog statusa. Dan je protekao mirno, a jedini vlak se pojavio iza 13h, s otprilike 250 ljudi. Izbjeglice su nakon nekoliko sati nastavile putovanje prema Sloveniji. Još nema naznaka o tome kada bi sljedeći vlak mogao stići u kamp.

Hrvatski Crveni križ je jučer na koordinacijskom sastanku organizacijama predstavio svoje novo vodstvo. Službeni HCK-ov voditelj kampa je Pero Grgić. Grgić je prisutne organizacije i HCK pozvao na međusobnu suradnju kako bi se izbjeglicama maksimalno olakšala situacija u kojoj se nalaze.

 

Guverner grčke prefekture Makedonije,  Apostolos Tzitzikostas, koji nadgleda podjelu hrane u Idomeniju, pozvao je grčku vladu da proglasi izvanredno stanje. Gotovo 13.000 izbjeglica blokirano je na granici između Grčke i Makedonije u jako teškim uvjetima, a u cijeloj zemlji je blokirano 30.000 ljudi.  U isto vrijeme, Angela Merkel izjavila je kako Grčka mora brzo ispuniti obećanje da će osigurati smještaj za 50.000 izbjeglica i kako bi joj Europska unija trebala u tome pomoći.

Grčka kaže kako će tražiti pojačanje međunarodne pomoći u nadzoru svoje morske granice s Turskom na sastanku EU i Turske, te kako će inzistirati na bržem provođenju planova relokacije izbjeglica u zemlje Europske unije, dogovor je to premijera Tsiprasa i predstavnika tri opozicijske stranke. Ipak, nisu uspjeli postići širi dogovor, jer se nes lažu treba li Grčka graditi više detencijskih centara umjesto otvorenih kampova za izbjeglice.

 

Turski predsjednik Erdogan izjavio je kako želi sagraditi grad za izbjeglice u sjevernoj Siriji u blizini turske granice uz međunarodnu financijsku potporu, ali još nije dobio konkretnu potporu za taj plan od drugih zemalja.

 

Bugarska šalje više od 400 pripadnika vojske, žandarmerije i policije na granicu s Grčkom, radi spriječavanja ulaska izbjeglicama. Oko 500 dodatnih ljudi moglo bi biti mobilizirano u nekoliko sati na granici u slučaju potrebe. Iako je Bugarska za sada izvan glavne izbjegličke rute, nakon pogoršanja humanitarne izbjegličke krize u Grčkoj, bugarski je parlament dopunio zakon u veljači i dopustio vojsci sudjelovanje u zajedničkim ophodnjama s policijom na granicama.

Foto: HINA

 

hr Croatian
X