Vijesti

Ne umiru samo izbjeglice nego i europsko dostojanstvo

P-H20160202001948Vlada je prihvatila prijedloge dopuna Zakona o nadzoru državne granice i o obrani, kojima bi se omogućilo slanje vojske na granice, pod izlikom humanitarne izbjegličke krize. Podsjećamo da izbjeglice nisu ratna prijetnja i Hrvatska nije u ratnom stanju, nego je zemlja koja svojim, ne samo vojnim kapacitetima, već i pristupom razvojne suradnje može i mora raditi na integraciji, humanitarnom zbrinjavanju i tranzitu izbjeglica. Militarizacija ne smije biti odgovor na humanitarnu krizu.  Vladina odluka o slanju tih dvaju zakona u hitnu saborsku proceduru protivna je i ustavnim odredbama zbog ćemo raditi na tome da ukoliko izmjene zakona budu izglasane, podignemo ustavnu tužbu.

Nakon  zatišja u četvrtak kada nije bilo dolazaka u kamp iz Šida, te je zabilježen povratak šest osoba iz Slovenije, jučer je oko 13 sati došao vlak s 420 izbjeglica. Nakon prolaska kroz registracijski i distribucijski šator oko 17.30 sati krenuli su vlakom za Sloveniju. Ukupan broj osoba zadržanih u kampu jutros je iznosio 301. Od toga 173 muškarca, 45 žena i 77 djece – vraćenih iz Slovenije – trenutno čekaju daljnje postupanje.

Oko 250 ljudi svaki dan pruža usluge distribucije odjeće, obuće i hrane, prevođenja, psihosocijalne pomoći, pravnog savjetovanja, brige o djeci, te zdravstvene i druge pomoći. Neke organizacije najavljuju odlazak iz kampa u druge zemlje na tzv. Balkanskoj ruti, dok volonteri i zaposlenici Crvenog križa od večeras više ne dolaze iz drugih podružnica u Hrvatskoj, već brigu o kampu preuzima slavonsko-brodski Crveni križ. U Hrvatsku je od početka ožujka ušlo oko 1330, a od otvorenja oko 346,870 osoba.

Oporbena Slovenska demokratska stranka koja je od početka izbjegličke krize predlagala postavljanje žičane ograde prema Hrvatskoj , a koju vodi bivši premijer Janez Janša, predložila je u petak održavanje referenduma na kojemu bi se odlučivalo koliko bi Slovenija najviše mogla godišnje primiti izbjeglica koje zatraže azil, čime bi se propitivale politike vlade. Mediji upozoravaju kako bi se na referendumu glasovalo o ljudskim pravima, što je nedopustivo. Od 477.000 izbjeglica koliko ih je od sredine listopada prošle godine ušlo u Sloveniju na putu u druge zemlje azil u Sloveniji zatražile su do sada 324 osobe.

Europska unija treba pronaći zajedničko rješenje za humanitarnu krizu i posebice uzeti u obzir potrebe žena izbjeglica koji pristižu u sve većem broju i često su žrtve nasilja i krijumčara ljudima, rečeno je u srijedu na seminaru za novinare u Europskom parlamentu u Bruxellesu posvećenom ženama izbjeglicama i tražiteljicama azila. Sa seminara je poručeno da  sve institucije u Europi trebaju preuzeti svoj dio odgovornosti i postupiti pravedno, jer ne umiru samo izbjeglice nego i europsko dostojanstvo.

Foto: HINA

hr Croatian
X