Vijesti

Zadržavanje izbjeglica na “vratima” Europe osjeća se i dalje u kampu.

epa05178834 Migrants and refugees protest on the Athens-Thessaloniki motorway kept closed by protesting farmers for the last 17 days, demanding the opening of the borders in orderto continue their way to central Europe, at Tempi Valley, central Greece, 24 February 2016. EPA/VASSILIKI PASCHALI

Zadržavanje izbjeglica na “vratima” Europe osjeća se i dalje u kampu.

Nakon jučerašnjeg dana, kada smo dočekali petstotinjak izbjeglica, danas nije bilo prolazaka kroz Hrvatsku. U kampu se nalaze samo osobe kojima nemamo pristup – njih tristotinjak čeka na rješenje svog statusa. Osim njih, jedan slučaj čeka spajanje obitelji, a dvije se osobe nalaze u bolnici.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk je jučer, po završetku razgovora u Ateni s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom, uputio poruku “ekonomskim migrantima” da ne dolaze u Europu. Inicijativa Dobrodošli! ponovno upozorava na opasnu podjelu izbjeglica na granicama, koja se ne provodi u skladu s međunarodnim pravom te poziva Europsku uniju da omogući pristup sustavu međunarodne zaštite svima koji je traže. 

Broj izbjeglica i migranata u Grčkoj dosegao je 32.000, od kojih je 6857 na otocima, a 25.000 u kontinentalnom dijelu zemlje, izjavio je pomoćnik ministra obrane Dimitres Vitsas.
Danska i Švedska objavile su kako zbog izbjeglica produljuju privremene kontrole na granicama do travnja. Stajalište danske vlade je da kontrola danske granice još uvijek ne premašuje mjere potrebne u ovoj situaciji, dok je Švedska zabrinuta što Europska unija još nije uspjela osigurati vanjske granice.

 

Inicijativa Moving Europe objavila je još jedno izvješće o kršenjima ljudskih prava od strane austrijskih, slovenskih i hrvatskih vlasti te vraćanju osoba koje putuju u smjeru Njemačke, koje se nadovezuje na prošlomjesečno izvješće. Svjedočanstva izbjeglica koja su prikupili prikazuju kako se vlade uzduž balkanskog koridora ne ustežu od primjene nezakonitih mjera kako bi spriječili ljude od putovanja u države njihovog odabira, u potrazi za sigurnosti. Više pročitajte ovdje.

Foto: HINA/EPA/VASSILIKI PASCHALI

hr Croatian
X