Vijesti

Žice, ograde i militarizacija na granicama ne smiju biti odgovor na humanitarnu krizu!

epa05187740 A woman with her child try to warm themselves outside their tent at the refugee camp in Idomeni, Greece, as they wait to be allowed to cross the border with FYROM, 29 February 2016. Macedonian police fired tear gas at hundreds of migrants after they stormed a metal fence along the border with Greece on 29 February, as refugees were blocked from travelling between the two countries on the main route to Western Europe. EPA/SIMELA PANTZARTZI

Danas je kamp funkcionirao prema već uhodanom obrascu – netom iza 14 sati stigao je jedan vlak iz Šida s 452 izbjeglica. Nakon prolaska kroz registracijski i distribucijski šator, u kojem su naši volonteri zajedno s volonterima drugih organizacija dijelili odjeću i obuću, bez dužeg čekanja počelo je ukrcavanje na vlak koji je oko 17.30. krenuo prema Sloveniji.

Nakon jučerašnjeg dana, tijekom kojeg nije bilo pristizanja izbjeglica iz Srbije, nastavljen je trend dolazaka izbjeglica u manjem broju nego je Slovenija odlučila prihvaćati na dnevnoj bazi. Istovremeno posljednjih nekoliko dana bilježimo svakodnevne povratke iz Slovenije – jučer su vraćene 23 osobe, a za danas još nemamo podatke.

Premijer Tihomir Orešković izjavio je kako Hrvatska trenutno razmatra da, ako to bude potrebno, u zaštiti granica Republike Hrvatske policiji pomogne i vojska, i to u svrhu humanijeg tretmana izbjegličkih tokova i rekao kako se problem treba rješavati na mjestu na kojem nastaje, a to je tursko-grčka granica.
Inicijativa Dobrodošli! ističe kako odgovor na humanitarnu krizu ne smiju biti žice, ograde i militarizacija na granicama, već biti drugačiji – pokazati da smo protiv podjela na njih i nas! Ne smijemo podržati sustav koji dovodi do potpune dehumanizacije te do poticanja straha i netolerancije prema izbjeglicama. Također izvor problema nije na tursko-grčkoj granici, već treba raditi na uspostavljanju mira u Siriji, ali i na solidarnoj podjeli odgovornosti ove humanitarne krize.

Dok više od 7.000 izbjeglica nalazi se na sjevernoj granici Grčke s Makedonijom, čekajući dopuštenje vlasti da nastave svoje put, Europska komisija priprema hitni plan pomoći Grčkoj kako bi se spriječila humanitarna kriza zbog velikog broja izbjeglica, izjavio je u utorak glasnogovornik Komisije Margaritis Schinas.

Rušenje južnog dijela izbjegličkog kampa “Džungla” u Calaisu, na sjeveru Francuske, čiju je evakuaciju naložio sud, počelo je u ponedjeljak uz snažne mjere osiguranja. Prema informacijama udruga koje tamo djeluju, u južnom dijelu kampa nalazi se oko 3450 osoba, dok je službena brojka 4 puta manja. Ti bi trebali biti premješteni u prihvatilišta u Calaisu ili drugdje u zemlji, ali izbjeglice izjavljuju kako žive u neizvjesnosti.

Foto: HINA- EPA/SIMELA PANTZARTZI

hr Croatian
X