Vijesti

Kvote i nove regulacije vlakova u Hrvatskoj

epa05182249 Children carry a bag of belongings at the refugee camp at the buffer zone of the Greek-FYROM border, near the border village of Idomeni, northern Greece, 26 February 2016. The Greek government will proceed with a temporary plan to limit the refugee flow from the islands for the weekend. The aim is to give the necessary time in order to develop new temporary hosting facilities for refugees and migrants in Attica and other regions of the country. EPA/NIKOS ARVANITIDIS

Zadnji vlak u kamp u Slavonskom Brodu stigao je u četvrtak  22:40 sati, te su nakon prolaska kroz registracijski i distribucijski šator izbjeglice smještene u sektor kampa s grijanim šatorom u kojem su iščekivali nastavak svog putovanja. Dugo očekivani vlak za Sloveniju krenuo je jučer tek oko 17.30. sati.
Najavljeno je kako će se takav obrazac primjenjivati nadalje i da  na snagu stupa nova regulacija vlakova, te će vlakovi iz Srbije pristizati između 20 sati i ponoći, a isti će ljudi iz kampa odlaziti tek idući dan oko 17:30. sati. Kao razlog se navodi odluka Slovenije da prima jedan vlak dnevno i to u 22 sata, rečeno nam je na jučerašnjem sastanku s Crvenim križem. Tako će izbjeglice gotovo cijeli dan biti smještene u kampu gdje će, kao i do sada, imati pristup odjeći i obući, grijanom prostoru za odmor i pristup liječniku. Za djecu je organiziran ‘vrtić’ kako bi barem na tren šarenilo igre i veselja zamijenilo sivilo kampa.
Ipak, već sinoć, ta se nova pravila nisu ispoštovala, te vlak iz Srbije koji je najavljen između 22 sata i ponoći nije stigao, već će doći najvjerojatnije tek danas oko 14. sati. 

Među izbjeglicama vlada strah od ispitivanja koja se provode uz ‘registraciju’, a za koja kažu da službeni prevoditelji krivo prevode ono što kažu, te da se pitaju informacije koje je vrlo teško znati (npr. zračne udaljenosti između pojedinih gradova, imena žena ministara itd.).

Hina javlja kako je hrvatska policija službeno u petak izvijestila Srbiju da Slovenija i Hrvatska od danas pa ubuduće neće primati više od 500 izbjeglica dnevno, a što je izjavio je beogradskim medijima srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović. Beograd je o tome, kaže ministar Stefanović, zatražio i dobio i pisanu obavijest da ne bi bilo prigovora da “Srbija izmišlja”. Inicijativa “Dobrodošli tražila je službeno očitovanje od Ministarstva unutarnjih poslova, ali odgovora još nema.

Europska komisija upozorava kako svako brojčano ograničenje molbi azila na teritoriju neke države članice, uključujući granicu je nepomirljivo s europskim zakonodavstvom i sa Ženevskom konvencijom, prenose AFP. Uz Hrvatsku i Sloveniju, koje su jučer najavile da žele ograničiti dnevni broj izbjeglica kojima će biti dopušteno prijeći njihovim teritorijem na 580,  Austrija je nedavno najavila dnevnu kvotu od 80 tražitelja azila koji će biti primljeni na njen teritorij i 3200 koje će pustiti da prijeđu njihovim teritorijem.
Takve politike još više otežavaju situaciju u Grčkoj, u kojoj se prema podacima Liječnika bez granica oko 12 000 izbjeglica koje čekaju prolazak dalje, a svakim danom ih je sve više.

Ujedinjeni narodi uspostavljaju niz zaštitnih centara za djecu bez pratnje i izbjegličke obitelji koje dolaze iz Grčke preko balkanskih zemalja, priopćile su agencija UN-a za izbjeglice i dječja fondacija u petak. Dvadeset centara služit će kao sigurna mjesta za djecu i roditelje u kojima se mogu igrati, odmoriti i dobiti savjet, rekla je UN-ova agencija za pomoć dodajući da su djeca koja sama putuju ugrožena zbog bolesti, nasilja i krijumčarenja ljudima.   Osim toga, centri će služiti tomu da ponovno spoje djecu i njihove roditelje, jer su mnoge obitelji razdvojene usred kaosa na granicama ili pri ukrcaju u autobuse, rekao je glasnogovornik UNICEF-a u Ženevi. Listu tzv. “Blue dot”-ova možete pronaći ovdje.

Danas, u subotu  27. veljače u Zagrebu će se održati Europski marš za prava izbjeglica, a okupljanje je predviđeno u 11:30 ispred muzeja Mimara, nakon čega će povorka krenuti preko centra grada do Trga Europe.  Maršu koji se simultano održava u preko 120 gradova diljem Europe, ali i van njenih granica, pridružit će se sutra i Split, Zadar i Pula. Također, od 19h u Sivoj Galeriji (Pierottijeva 11, Zagreb) održati će se izložba skupine autora koji su popratili izbjeglice na njihovom putu.

Foto: Hina

hr Croatian
X