Vijesti

Balkanskom rutom ljude se propušta “na kapaljku”

epa05178834 Migrants and refugees protest on the Athens-Thessaloniki motorway kept closed by protesting farmers for the last 17 days, demanding the opening of the borders in orderto continue their way to central Europe, at Tempi Valley, central Greece, 24 February 2016. EPA/VASSILIKI PASCHALIU Hrvatsku je jučer nešto iza 5 sati stigao jedan vlak s izbjeglicama. Nakon prolaska kroz distribucijski šator gdje im je dana odjeća i obuća smješteni su u kamp. U sektoru u kojem su čekali nastavak puta podijeljeni su im paketi hrane, te su im po potrebi davane deke i pružana liječnička pomoć.

U kampu je jučer bilo oko tisuću izbjeglica – 850 stiglo je ranojutarnjim vlakom, a 191 osoba već je neko vrijeme smješteno u kampu, u dijelu kojem nemamo pristup. Na upit što je s tim osobama i zašto nam je onemogućen pristup, na sastanku MUP-a i udruga rečeno nam je kako se tamo nalaze ‘migranti koji čekaju dok im se ne riješi status’, te da im se pruža maksimalna skrb. Također, na jučerašnjem sastanku sa MUP-ovim voditeljom kampa u Slavonskom Brodu rečeno nam je da su najave zatvaranja kampa neosnovane, no i da takva opcija nije isključiva.

Na koordinacijskom sastanku najavljeno je postavljanje novog šatora u kojem se skladište donacije udruga. Razlog za promjenu šatora je poduzimanje sigurnosnih mjera zbog mogućeg urušavanja šatora zbog oštećenja nastalih jakim vjetrom.

S obzirom da tijekom dana nije bilo drugih dolazaka, vlak je iz kampa putem Slovenije krenuo oko 18 sati s izbjeglicama pristiglim ujutro. Idući vlak stigao je malo prije 23 sata, s 254 osobe.
Njemački parlament Bundestag velikom većinom glasova vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije u četvrtak je prihvatio sporni zakonski paket mjera koji bi trebao pooštriti uvjete za stjecanje političkog azila u Njemačkoj te ubrzati proces protjerivanja onih kojima je zahtjev odbijen. Najvažniji dio zakonskih promjena odnosi se na uvođenje specijalnih prihvatnih centara za tražitelja azila koji imaju vrlo male ili nikakve izglede za dobivanje statusa progonjenih ili izbjeglica u Njemačkoj. Ove osobe bi se odmah s granice smještale u specijalne prihvatne centre gdje bi njihov zahtjev bio rješavan po ubrzanom postupku nakon čega bi, u slučaju odbijanja, slijedilo protjerivanje u zemlje porijekla.
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić dao je u četvrtak odobrenje ministru obrane da, u slučaju potrebe izazvane humanitarnom izbjegličkom krizom, stavi snage Vojske Srbije u punu pripravnost, potvrđeno je u Beogradu nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost. Sjednica je uslijedila nakon jučerašnje preporuke Ureda za koordinaciju službi sigurnosti koji je na izvanrednoj sjednici sugerirao da sve srbijanske službe sigurnosti budu u stanju pripravnosti u povodu humanitarne izbjegličke krize u regiji.
Izbjeglice s malom djecom blokirali su u srijedu autocestu u Grčkoj tražeći slobodan prolaz prema Makedoniji što im je onemogućeno novim graničnim kontrolama koje su uvele zemlje na takozvanoj balkanskoj ruti i time stvorile usko grlo u Grčkoj. Na toj lokaciji i drugdje u Grčkoj vlasti su pooštrile mjere kontrole izbjeglica koji su se balkanskom rutom zaputili prema sjeveru Europe. Reutersovi reporteri javljaju da su na stotine njih natiskane po benzinskim postajama i motelima duž 530 kilometara duge ceste koja povezuje Atenu s Makedonijom, čije vlasti tek povremeno otvaraju granicu i propuštaju po stotinu osoba.

hr Croatian
X