Vijesti

Europske zemlje bi umjesto zaštite granica od izbjeglica, trebale težiti zaštiti izbjeglica!

HINA slo granica vojskeU kamp u Slavonskom Brodu jučer je stigla nova smjena volontera i volonterki  inicijative “Dobrodošli!”. Tijekom dana došlo je nekoliko autobusa s izbjeglicama koji su nakon prolaska kroz distribucijski šator bili smješteni u kamp kako bi se odmorili i čekali dolazak vlaka za nastavak puta. Oko šest sati iz kampa je krenuo vlak s oko petstotinjak izbjeglica – onih koji su došli autobusima, ali kako doznajemo i onih iz sektora kojima nemamo pristup, a koji su se već danima tamo nalazili. Policija i Crveni križ rekli su nam kako se ne očekuje dolazak novih vlakova ili autobusa putem noći, no i da te informacije nisu pouzdane.

Od srijede je u patrole za obranu schengenske granice od ulazaka izbjeglica preko zelenih granica iz Hrvatske  uključeno 80 slovenskih vojnika. Vojska zajedno s graničnom policijom patrolira i može zaustaviti i zatražiti od izbjeglica osobne dokumente na području policijskih uprava Koper, Novo Mesto, Celje i Maribor. U slučaju dolaska većeg  broja izbjeglica mogu ih zadržati i pozvati u pomoć dodatne policijske snage i civilnu zaštitu te u samoobrani upotrijebiti silu. Inicijativa dobrodošli ističe kako minitarizacija nije rješenje i kako bi Europske zemlje umjesto zaštite granica od izbjeglica, trebale težiti zaštiti izbjeglica.

Više od tisuću izbjeglica uglavnom iz Sirije,  danima u Srbiji čeka na prelazak hrvatske granice. Strani mediji javljaju kako  je u srijedu Hrvatska propuštala samo male grupe ljudi, dok su mnogi, među kojima i djeca, vraćani  natrag bez službenog objašnjenja. Neki kažu da su čekali do četiri dana na hladnom vremenu u srbijanskom graničnom gradu Šidu.

Nekoliko stotina afganistanskih izbjeglica koji su se našli zarobljeni u Grčkoj, utaborili su se na jednom atenskom trgu, te spavaju na pokrivačima ili komadima kartona. Izbjeglice upozoravaju kako su u Afganistanu u smrtnoj opasnosti te da se nadaju da će se granica prema drugim europskim zemljama otvoriti. Volonteri iz Grčke i Nizozemske dijele im hitne potrepštine.

Mađarska vlada odlučila je ogranizirati referendum o obvezujućim kvotama EU-a o migrantima, izjavio je u srijedu premijer Viktor Orban. Njegova desno orijentirana vlada dosad je odbacivala plan o kvotama, a u prosincu se žalila i europskom sudu protiv kvota koje je u rujnu prošle godine usvojila EU. Orban nije kazao kada će se referendum održati.

U subotu 27. veljače, Zagreb se pridružuje Europskom maršu za prava izbjeglica, zahtjevajući siguran prolaz za sve. Okupljanje sudionika marša predviđeno je u 11:30 ispred muzeja Mimara. Europski marš za prava izbjeglica odvijat će se u više od 100 gradova u preko 20 zemalja, a osim u Zagrebu, građani i građanke će se okupiti i u još nekim hrvatskim gradovima.

Više o događajima možete pronaći na Facebook stranici European March for the Refugees Rights Croatia.

Foto:HINA

hr Croatian
X