Vijesti

Zatišje pred buru

fotografijaJučerašnje jutro obilježeno je dolaskom deset autobusa, pet autobusa u 5 ujutro i pet  autobusa u 8 ujutro. Ukupno je kroz kamp prošlo 436 osoba.

Dan je protekao mirno, a naši volonteri pomagali su u distribuciji odjeće izbjeglicama i sortiranja odjeće u skladištu. I dalje naši volonteri nemaju pristup određenim sektorima, ali smo primjetili kako se u njima nalazi nekoliko osoba. S njima je u kontaktu jedino Crveni križ i MUP. Većinom je riječ o mlađim osobama, a zamjećeno je i nekoliko djece. U glavnom skladištu udruga nedostaje dječjih hlača te ženskih cipela i hlača manjih veličina, stoga ovim putem apeliramo na one koji su mogućnosti donirati navedeno da to i učine.
Došla je naša nova grupa volontera u Slavonski Brod i s njima donacije prikupljene u KSFPZG-u.

Nakon što je jučer ravnatelj policije Vlado Dominić jučer izjavio da izbjeglica na Glavnom željezničkom kolodvoru u Zagrebu nema, novinarska ekipa HRT-ove emisije Hrvatska uživo danas je na Glavnom kolodvoru u Zagrebu razgovarala s izbjeglicama koje se tamo nalaze. Svojim prilogom i fotografijama utvrdili su da i danas na Glavnom kolodvoru desetak ljudi čeka informacije i bilo kakvu pomoć i podršku.

Slovenskoj policiji na granici s Hrvatskom na dijelu na kojem nije podignuta žica od idućeg tjedna pomagat će 200 do 800 vojnika s djelomičnim policijskim ovlastima, odlučio je u petak odbor za obranu slovenskog parlamenta. Taj zaključak, donesen bez ijednog glasa protiv, u ponedjeljak još treba potvrditi parlament u punom sastavu, za što je većina već osigurana, a za nju  su potrebne dvije trećine glasova. Inicijativa Dobrodošli! ponovno ističe da militarizacija i obrana granica nije rješenje, te da Europa mora solidarno raspodijeliti odgovornost za izbjeglice koje traže zaštitu.

Srbijansko Ministarstvo unutarnjih poslova opovrgnulo je u petak tvrdnje pojedinih beogradskih medija kako je Srbija zatvorila granicu za izbjeglice s Makedonijom, jer Hrvatska ne pušta izbjeglice preko svojeg teritorija dalje prema Sloveniji i Austriji. Glasnogovornica MUP-a izjavila je kako se od danas provodi profiliranje izbjeglica, što podrazumijeva jaču kontrolu granice u cilju sprječavanja ilegalne migracije.

Grčka je tražila od svojiih europskih partnera da zadrže status quo o granicama do 6. ožujka, kada je predviđen summit EU-Turska, pod prijetnjom blokade zaključaka summita koji se trenutno održava u Bruxellesu. Traže jednoglasnu odluku da niti jedna zemlja neće jednostrano zatvoriti svoje granice do 6. ožujka, ili grčka vlada neće prihvatiti tekst zaključaka summita.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere zaprijetio je u petak europskim zemljama posljedicama u slučaju povlačenja jednostranih poteza u rješenju izbjegličke krize a koji bi išli na štetu Njemačke. Rekao je da je potpuno neprihvatljivo ukoliko bi pojedine zemlje pokušale zajednički problem riješiti jednostranim potezima i to još preko njemačkih leđa i naglasio kako Njemačka na dulje staze takvu situaciju ne bi prihvaćala bez protumjera, ali nije precizirao o kakvim bi se mjerama radilo.

Foto: crtež u distribucijskom šatoru

hr Croatian
X