Vijesti

Europske zemlje moraju solidarno preuzeti odgovrnost

epa05163513 A group of migrants from Syria, Iraq and Afghanistan wait in line to be registered in front of a temporary camp for migrants in the village of Miratovac, on the border between Serbia and Macedonia, close to the south Serbian city of Presevo, Serbia, 15 February 2016. EPA/DJORDJE SAVIC

U kampu je jučer stigao jedan vlak oko 5 sati ujutro, sa 766 osoba. Dan je protekao mirno, u iščekivanju vlakova koji nisu dolazili. Volonteri i volonterke zbog toga su mogli utrošiti vrijeme na sortiranje i pripremu donacija. I dalje su dobrodošle donacije muških i ženskih cipela, svih brojeva.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić najavio je u srijedu kako će nastojati da profilaciju izbjeglica na grčko-makedonskoj granici zajedno s hrvatskim, slovenskim, srpskim i makedonskim policajcima obavljaju i policajci iz Austrije i Njemačke kao odredišnih zemalja, čime bi se, smatra, izbjegli manji nesporazumi prilikom ulaska izbjeglica na krajnja odredišta. Također, MUP je za danas najavio sastanku šefova policija Austrije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Makedonije gdje će biti govora o aktualnoj humanitarnoj izbjegličkoj krizi.

Srbija više neće primati izbjeglice koje budu vraćale Hrvatska i Slovenija jer je Hrvatska, provjeravajući ih i puštajući na svoj teritorij, preuzela odgovornost za te ljude, poručio je srbijanski ministar Aleksandar Vulin, nakon što je Hrvatska u utorak kasno navečer vratila u Srbiju 217 izbjeglica koje je odbila Slovenija. Istaknuo je i da Srbija još jednom poziva sve zemlje na ruti da ne donose jednostrane mjere, jer takve mjere donose samo probleme, a ne rješenja i naglasio da će se o novim mjerama za upravljanje izbjegličkom krizom u četvrtak raspravljati na razini šefova policija cijele regije.

Slovenska vlada prihvatila mjere kojima se vojska aktivira u zaštiti granice, gdje će djelovati uz ovlasti koje ima policija. Na istoj sjednici vlade odlučeno je i dodavanje Albanije, Alžira, Bangladeša, BiH, Crne Gore, Egipta, Kosova, Makedonije, Maroka, Srbije, Tunisa i Turske na listu sigurnih država na osnovi Zakona o međunarodnoj zaštiti. Također, prema neslužbenim informacijama u Dobovi u Sloveniji među izbjeglicama vlada nervoza i neizvjesnost, a sve ih više ne dobivaju dozvolu za ulazak u Sloveniju. Inicijativa Dobrodošli! ističe da militarizacija i obrana granica neće zaustaviti ljude i da rješenje nije u utvrđivanju država, već u solidarnoj raspodjeli odgovornosti medu svim članicama EU.

Austrija će dopustiti da u zemlju dnevno uđe 3200 izbjeglica, izjavila je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner u srijedu, te nadodala da će zemlja broj dolazaka ograničiti prema danima i satima. Također je kazala da će Austrija primati od petka 80 zahtjeva za azil dnevno.

Znanstvenici/ce u području migracijskih studija, intelektualci/ke i osobe iz kulturnog sektora, pozivamo političare i civilno društvo da se ozbiljno uzme u obzir naša zajednička odgovornost za zaštitu izbjeglica. U otvorenom pismu donose zahtjeve prema državama članicama EU, između ostalog da ozbiljno razmotre i u praksi provedu standarde i odredbe Zajedničkog europskog sustava azila. Cijelo pismo možete pročitati ovdje.

Nezavisni međunarodni umjetnici, pozivaju ljude iz svih područja da se 20. veljače u Idomeniju , na grčkoj granici priključe događaju Open Border Parade. Poručujući da ljudi nisu brojevi. umjetnici šalju poziv ljudima koji će doći i stati rame uz rame s izbjeglicama i stvoriti umjetnički događaj za njih i uključiti se u distribuciju pomoći na licu mjesta. Više informacija možete pronaći ovdje.

 

Foto:HINA

hr Croatian
X