Vijesti

Moralna kriza Europske unije

MAkedonija žica2Prvi je vlak jučer je stigao u kamp oko 3 sata ujutro. Zbog jake kiše, velik se broj izbjeglica zadržao u distribucijskom šatoru do ukrcaja na vlak. Kroz dan su stigla još dva vlaka, u 15 i 21 sat, a ukupan broj izbjeglica koje su jučer ušle u kamp iznosi 2500. Kao i proteklih dana, donacija nema dovoljno, pri čemu je bitno istaknuti kako za djecu od 5 do 15 godina skoro pa i nema odjeće, a cipela od broja 36 do 44 i dalje nedostaje.

Hrvatski Crveni križ je u sklopu jednog od svojih programa psihosocijalne podrške, podrške pomagačima, organizirao interaktivno predavanje pod nazivom „Upravljanje stresom u kriznim situacijama“. Radionici su imali priliku prisustvovati svi volonteri i djelatnici koji u kampu pružaju podršku izbjeglicama.

 

Njemačka ministrica obrane Usrula von der Leyen je prilikom otvorenja sigurnosne konferencije u Münchenu u petak zaključila kako je Europa kao uzor slobode i vrijednosti te obećanje budućnosti otprije 70 godina ugrožena zbog ksenofobije i nacionalizma.  Smatra kako kontinent s 500 milijuna građanki i građana ne bi smio biti uzdrman u temeljima i kapitulirati pred 1,5 ili 2 milijuna izbjeglica. Najvećom krizom pritom vidi onu moralnu, jer solidarnosti među članicama Europske unije prijeti razaranje.

 

Britanske humanitarne udruge javljaju kako su francuska policija i oružane civilne paravojske pokrenule  niz napada na izbjeglice u Calaisu u posljednjih nekoliko tjedana. Izbjeglice, uključujući i 10-godišnjeg dječaka bili su napadnuti prilikom izlaska iz kampa i u okolnom području, a dvije osobe su trenutno u bolnici na intenzivnom liječenju s po život opasnim ozljedama. Volonteri raznih organizacija, među kojima i Liječnici bez granica svjedoče o čestim teškim ozljedama izbjeglica i traže istrage, a izbjeglice smatraju da ih je policija propustila zaštititi. U isto vrijeme, u kampu u Calaisu vlasti su oko 1000 ljudi naredile da napustite svoja privremena skloništa, zbog nedostojanstvenih životnih uvjeta.

 

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i žene sudionice Konferencije o sigurnosti u subotu su u Münchenu, na radnom doručku, razgovarale o hrvatskom iskustvu u europskoj izbjegličkoj krizi. Kao glavna govornica, Grabar Kitarović je rekla kako je Europa uhvaćena nespremna bez jasne politike ili koordiniranog pristupa, te se iz tog razloga Hrvatska našla okružena bodljikavom žicom susjednih država. Smatra kako su se unatoč prvotno iskazanom humanizmu i otvorenosti, ubrzo pojavila ograničenja u upravljanju izbjegličkom krizom. Istaknula je i potrebu za boljom kontrolom vanjskih granica EU-a, a naglasila kako ne smijemo dozvoliti ovoj krizi da potkopa Schengensko područje, niti vrijednosti i slobode za koje smo se borili, posebice slobodu kretanja.

Foto: HINA

hr Croatian
X