Vijesti

Pojačane kontrole i nove najave zatvaranja granica

T-H20160115000061Prvi jutarnji vlak jučer je stigao poprilično rano, oko 3 sata ujutro. Drugi je vlak stigao oko 15 sati, a treći iza 20 sati. Sveukupno je jučer u kamp ušlo preko 2600 osoba. Od ranog jutra najveći je problem bio nedostatak donacija koje su izbjeglicama najpotrebnije: dječje hlače te cipele, hlače i jakne za odrasle.

Radi što bolje suradnje na terenu, na jutanjeem sastanku koordinacije HCK je sve organizacije koje djeluju u kampu upoznao s djelovanjem i procedurama Psihosocijalne potpore i Službe traženja Hrvatskog Crvenog križa. Tijekom jutra HV je povećala natkriveni prostor u nastavku registracijskih šatora, kako izbjeglice koje čekaju da ostatak obitelji prođe registraciju ne bi stajale na kiši ili snijegu.

 

Austrija je u petak poručila Makedoniji da bude spremna “posve zaustaviti” prelaske izbjeglica preko svoje južne granice s Grčkom, upozorivši da će Beč učiniti isto na svojoj granici za nekoliko mjeseci. Austrijski ministar vanjskih poslova rekao je kako će najvjerojatnije u mjesecima koji dolaze biti postignut maksimalan broj koji Austrija želi primiti,  pa će zaustaviti izbjeglice na svojoj granici. Slovenski premijer Miro Cerar također je najavio pooštravanje kontrole granica s Hrvatskom zbog promijenjenog odnosa država primateljica prema izbjeglicama u idućim tjednima.

 

Na sastanku Međunarodne skupine za potporu Siriji u Münchenu, dogovoren je “prekid sukoba” u Siriji u roku od tjedan dana i dostava humanitarne pomoći. Dogovor o prekidu ruskih bombardiranja nije postignut, Sirijska oporba oprezno je podržala sporazum o “prekidu neprijateljstava” u ratom razrušenoj zemlji, te poručila da žele djela, a ne riječi.

 

Njemačka ministrica obrane predložila je da se vojska uključi u edukaciju sirijskih izbjeglica kako bi, kad rat završi, mogli sudjelovati u obnovi svoje zemlje. Vojska nudi obuku obrtnika, tehničara, logističara i drugih zanimanja.

Foto: HINA

hr Croatian
X