Vijesti

NATO u pomorskim operacijama u Egejskom moru


P-H20151227000088U kamp u Slavonskom Brodu su jučer stigla samo dva vlaka.
Prvi  oko 7 sati ujutro s 938 osoba, a drugi nedugo iza 15 sati sa približno jednakim brojem ljudi. Prolazak kroz kamp je tekao poprilično brzo, a osim medicinskih slučajeva i slučajeva spajanja obitelji nije bilo zadržavanja. Potrebe za odjećom i obućom su danas bile izraženije nego prethodnih dana, a cipela i dalje nije bilo dovoljno. Posljednjih dana primijetili smo kako izbjeglice češće traže trenirke nego hlače, no istih uglavnom nedostaje u donacijama.

 

Njemačka je priopćila kako produžuje granične kontrole duž svojih granica za još tri mjeseca, zbog velikog broja izbjeglica koje svakodnevno ulaze u Njemačku. Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u četvrtak da kontrole, prvi put podstavljene 13. rujna, ne može ukinuti, jer se trenutno ne predviđa smanenje dolaska izbjeglica.

 

NATO je u četvrtak na sastanku ministara obrane zemalja članica najavio sudjelovanje u pomorskim operacijama u Egejskom moru kako bi nadzirao granicu između Turske i Grčke, te sudjelovao u borbi protiv krijumčara izbjeglicama. Ursula Von der Leyen, njemačka ministrica obrane, rekla je kako će NATO spašene izbjeglice vraćati u Tursku. Ideja sporazuma je da brodovi NATO-a, ukoliko uoče brod s izbjeglicama, pozovu obalnu stražu, a oni bi trebali intervenirati samo ako drugi mehanizmi zakažu. Uspjeh ove misije ovisit će o tome hoće li Turska djelovati prema informacijama koje primi s brodova NATO-a, piše BBC. Hrvatski ministar obrane Josip Buljević izjavio je da će i Hrvatska razmotriti kako može pomoći u NATO-ovoj operaciji nadzora u Egejskom moru.

 

U sirijskoj pokrajini sjevernom Homsu su od sredine siječnja prekinute linije opskrbe za 120.000 ljudi i stanovnicima prijeti glad i smrt zbog nedostatka medicinske skrbi, objavili su Ujedinjeni narodi u četvrtak. Upozoravaju da bi se pothranjenost mogla pogoršati u sljedeća dva tjedna. Zadnji put je humanitarni konvoj u navedenu pokrajinu stigao u listopadu 2015., a od tada je UN bezuspješno pokušavao poslati pomoć. Nedostaju hrana, osnovne potrepštine, medicinske potrepštine i gorivo. Zbog neredovite opskrbe od sredine siječnja, preostala hrana se prodaje po mnogo većim cijenama i zbog toga je nedostižna većini obitelji.

Foto: HINA

 

hr Croatian
X