Vijesti

Pristup sustavu međunarodne zaštite mora biti omogućen svima

izbjegliceOd početka rada kampa do jučer ujutro u kamp je ušla 327 421 osoba, a 641 541 osoba  je od početka humanitarne krize ušla u Republiku Hrvatsku.

Dan u Slavonskom Brodu jučer je započeo snažnim nevremenom i sniženjem temperature, dok je istovremeno u kampu ponestalo cipela za odrasle svih veličina. Tijekom dana u kamp su stigla tri vlaka s otprilike 2600 osoba.

 

I dalje ne znamo koliko je osoba do sada iz Zagreba dovedeno u dio kampa kojem nemamo pristup. Nakon najava o zatvaranju kampa i reorganizaciji tranzita balkanskom rutom, još uvijek čekamo službeno očitovanje MUP-a o ovoj temi, posebice nakon izjava slovenske i austrijske vlade kako dogovor o brzom vlaku od Grčke do Njemačke ne postoji.

 

Inicijativa Dobrodošli! u srijedu u svom  priopćenju podsjeća da je potrebno osigurati pristup sustavu međunarodne zaštite i za osobe koje ne dolaze iz Sirije, Iraka i Afganistana te osigurati sigurne i legalne putove za sve one osobe koje sigurnost žele pronaći u Europskoj uniji. Još jednom naglašava kako je postupak traženja međunarodne zaštite individualan i svaka osoba koja ima potrebu za traženjem zaštite mora imati pristup tom procesu, te se o njezinoj sudbini ne smije arbitrarno procjenjivati kroz diskriminatoran sustav rasne profilacije. Inicijativa traži i očekuje da se u najavljenom prijevozu vlakovima od Makedonije do Austrije, osigura humanitarna pomoć, prisustvo liječnika i liječničke pomoći u vagonima, kao i pristup volontera specijaliziranih organizacija koje pružaju podršku ranjivim skupinama, osiguranje prostora za majke s djecom, trudnice, dojilje te za osobe s invaliditetom. Ističe kako prilikom prijevoza izbjeglica treba uzeti u obzir i broj putničkih mjesta u vlakovima te omogućiti dovoljan broj vlakova kako ne bi došlo do prekapacitiranosti, a u mjestima gdje će se izmjenjivati policajci i lokomotive omogućiti punktove s organizacijama, volonterima, samoorganiziranim grupama i infrastrukturom gdje će se pružati sva hitna potrebna podrška izbjeglicama.

 

Vlaho Orepić, ministar MUP-a rekao je kako su demantiji koje su jučer objavili Slovenija i Austrija vezano za dogovor o novom režimu prijevoza izbjeglica, posljedica nesporazuma. Orepić je novinarima na današnjoj konferenciji za medije podijelio sporazum koji su u Skopju potpisali ravnatelji policija Makedonije, Srbije, Slovenije i Hrvatske, ali ne i Austrije, a u u sporazumu  se ne spominje prijevoz izbjeglica niti način na koji bi se to trebalo provesti.

 

Europska komisija pozvala je u srijedu sve zemlje članice EU da ubrzaju provedbu dosad dogovorenih mjera za rješavanje humanitarne izbjegličke krize, posebice relokaciju izbjeglica i uspostavu centara za prihvat izbjeglica. Povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos rekao je kako je napisao pismo ministrima unutarnjih poslova svih 28 zemalja članica s jasnom porukom da su se obvezali na raspodjelu izbjeglica, što se, s obzirom na hitnost situacije, mora odmah provesti. Do sada je relocirano samo 497 ljudi. Zbog velikog priljeva izbjeglica u Austriju, Komisija predlaže da se na godinu dana suspendira za 30 posto kvota tražitelja azila koje bi ta zemlja trebala primiti. Također, Komisija je izjavila kako je premalo tražitelja azila iz Italije relocirano u druge europske zemlje, iako su zemlje programom dogovorile premještanje 160.000 izbjeglica iz Italije i Grčke u dvije godine.

 

Slovenija ne namjerava proširivati  svoje postojeće kapacitete za smještaj izbjeglica niti će izbjeglice primati za duže vrijeme, naveo je u srijedu državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova zadužen za migracije Boštjan Šefic. Rekao je da Slovenija raspolaže s kapacitetima u kojima bi se istovremeno moglo smjestiti 9.000 izbjeglica, ali da te kapacitete ne namjerava povećavati, niti tražiti nove u kojima bi izbjeglice bile smješteni na duže vrijeme.

Foto:HINA

hr Croatian
X