Vijesti

Siguran koridor za izbjeglice ne smije biti izlika za rasnu profilaciju

poruke_nonSIA2Povodom jučerašnje najave ministra unutarnjih poslova Vlahe Orepića, da će se uvesti novi režim prijevoza izbjeglica vlakom iz Makedonije sve do Austrije, Inicijativa Dobrodošli! podsjeća da je izbjeglicama potrebno osigurati zaštićene i sigurne zračne, kopnene i morske koridore do destinacija kojima teže, kako bi se smanjila kršenja prava izbjeglih osoba i broj smrtnih slučajeva koji se svakodnevno događaju u EU.
Spomenuti prijevoz izbjeglica može predstavljati dobar pristup za osobe koje su direktno ugrožene ratom, no Inicijativa Dobrodošli! podsjeća da osobe koje traže međunarodnu zaštitu iz drugih razloga, kao što je politički progon, trenutno nemaju pristup sustavu međunarodne zaštite.Postupak traženja međunarodne zaštite je individualan i svaka osoba koja ima potrebu za traženjem zaštite mora imati pristup tom procesu, te se o njezinoj sudbini ne smije arbitrarno procjenjivati kroz diskriminatoran sustav rasne profilacije. Stoga je potrebno osigurati pristup sustavu međunarodne zaštite i za osobe koje ne dolaze iz Sirije, Iraka i Afganistana te osigurati sigurne i legalne putove za sve one osobe koje sigurnost žele pronaći u Europskoj uniji. U suprotnom, ovakve odluke doprinose sve jačem utvrđivanju granica EU i vrlo su podložne jednako arbitrarnim odlukama o smanjenju prihvata broja ljudi te potpunom ukidanju koridora.
Kao društvo ne smijemo dopustiti da sva odgovornost ove humanitarne krize ostane na plećima dviju zemalja, Austrije i Njemačke, te da se kao posljedica preuzimanja te odgovornosti sve češće događaju deportacije i nepotrebne detencije osoba samo temeljem zemlje porijekla. Inicijativa poziva vlade drugih zemalja da prema načelu solidarnosti, na kojem se temelji EU, prihvate osobe koje traže sigurnost i zaštitu.
Uspostavljanjem sigurnog koridora za izbjeglice trajanje ovog nesigurnog puta će se znatno skratiti, no potrebno je uspostaviti dostojanstvene uvjete u vlakovima kojima će se izbjeglice voziti do krajnjih destinacija. Inicijativa Dobrodošli! traži i očekuje da se osigura humanitarna pomoć, prisustvo liječnika i liječničke pomoći u vagonima, kao i pristup volontera specijaliziranih organizacija koje pružaju podršku ranjivim skupinama, osiguranje prostora za majke s djecom, trudnice, dojilje, kao i za osobe s invaliditetom. Prilikom prijevoza izbjeglica treba uzeti u obzir i broj putničkih mjesta u vlakovima te omogućiti dovoljan broj vlakova kako ne bi došlo do prekapacitiranosti. Dodatno, u mjestima gdje će se izmjenjivati policajci i lokomotive treba omogućiti punktove s organizacijama, volonterima, samoorganiziranim grupama i infrastrukturom gdje će se pružati sva hitna potrebna podrška izbjeglicama. 
hr Croatian
X