Vijesti

Nove nesreće u Egejskom moru

P-H20151227000088Dan u Slavonskom Brodu jučer je započeo laganom kišom, ali je ostatak dana bio vedar i znatno topliji od uobičajenog za ovo doba godine. U kamp su stigla tri vlaka: oko 6 sati ujutro, oko 15 sati te iza 20 sati. Broj izbjeglica koje su danas ušle u kamp sličan je kao i prethodnih dana, za danas još nemamo službene informacije, ali procjenjujemo da se radi o otprilike 2700 osoba. Djeca su prekjučer činila više od trećine izbjeglica koje su stigle u kamp, a jučer ih je također bilo mnogo. Odrasli su danas uglavnom tražili majice, donje rublje i , dok su za djecu i dalje najtraženije hlače i skafanderi.

Kamp su jučer posjetili novinari iz Kanade i Švicarske.

U Zagrebu je stanje i dalje mirno. Osobe koje su prije par dana stigle iz Porina i dalje su smještene u kampu. Nove informacije o njihovom stanju nismo dobili, a prostoru u kojem su smješteni nemamo pravo pristupa.

 

Najmanje 38 izbjeglica , među kojima najmanje 11 djece, utopilo se u dva brodoloma u Egejskom moru na zapadnoj obali Turske, dok su pokušavali doploviti do grčkih otoka. Na jednom brodu s  poginulo je najmanje 11 osoba u moru blizu grada Dikili u pokrajini Izmir, odakle su isplovili prema otoku Lesbos, dok se drugoj tragediji utopilo 27 izbjeglica koji su se također uputili prema Lesbosu kada je njihov brod potonuo sjevreno od Dikilija. Spašeno je sedam osoba, a obalna straža pretražuje područje u potrazi za eventualnim preživjelima, izvijestila je agencija Dogan.

 

Austrija će ovaj tjedan početi primjenjivati novi režim za prihvat izbjeglica iz Slovenije te će oni moći ulaziti samo na graničnom prijelazu Šentilj, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji koji se pozivaju na izjave austrijskih dužnosnika. Izbjeglice su i do sada u Austriju ulazili većinom preko Šentilja, no od ovog tjedna oni koji su ulazili preko graničnih prijelaza u pokrajini Koruška bit će preusmjereni na Šentilj, javlja policija.

 

Makedonija je počela podizati dvostruku bodljikavu ogradu na granici s Grčkom, radi boljeg obuzdavanja ilegalnog priljeva migranata, doznaje se od vojnog izvora. Iz makedonske vojske kažu kako će nova ograda će biti podignuta paralelno s već postojećom u svrhu otežavanja prolaska izbjeglicama koji iz Grčke ulaze u balkanske zemlje. Lokalni mediji navode da će ta ograda biti duga 30 km.

 

I dalje je zatvorena turska granica za sirijske izbjeglice iz Alepa. Djelatnici turskih humanitarnih udruga, postavljaju šatore i pokušavaju  distribuirati pomoć za tisuće novih sirijskih izbjeglica zadržanih na turskoj granici.

Foto: HINA

hr Croatian
X