Vijesti

Deseci tisuća Sirijaca čekaju otvaranje turskih granica

ESAD REJİMİNİN SALDIRISINDAN KORKAN BİNLERCE SURİYELİNİN CAN HAVLİYLE SURİYE-TÜRKİYE SINIRINA GELİŞLERİ SÜRÜYOR. HALEP’İN AZEZ İLÇESİ VE BABUL SELAM SINIR KAPISI’NDA BİNLERCE SURİYELİ TÜRKİYE’YE GEÇMEK İÇİN BEKLİYOR. (MEHMET ALİ DAĞ/KİLİS-İHA)

U Slavonskom Brodu je jučer bio sunčan i malo topliji dan. Kao i prethodnih par dana, u kamp su danas stigla tri vlaka. Prvi je stigao oko 8 sati, drugi oko 15 sati, a posljednji nakon 20 sati. Ljudi su najviše tražili jakne, cipele i hlače. Bilo je zaista mnogo obitelji s malom djecom. Djeca su činila trećinu izbjeglica na jutarnjem i poslijepodnevnom vlaku. Potrebna im je bila topla odjeća, pa su im volonteri u kampu najviše dijelili skafandere. Među djecom, ali i odraslima, bilo je mnogo bolesnih.

O skupini izbjeglica koje su iz zagrebačkog Porina stigle u kamp nemamo novosti. U Zagrebu je situacija trenutno mirna.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna otvoriti svoje granice desecima tisuća Sirijaca koji su u nedjelju čekali na hladnoći nakon bijega iz Alepa . Nije, međutim, rekao kada će Sirijci moći ući u njegovu zemlju dok su glavni granični prijelazi, među kojima Oncupinar,  ostali zatvoreni u nedjelju. U očekivanju odluke Ankare, humanitarna situacija sve je “bezizglednija” za civile, prvenstveno žene i djecu, na sjeveru Sirije, rekli su Liječnici bez granica (MSF).

Dvije žene izbjeglice pronađene su mrtve od hladnoće u subotu navečer na jugoistoku Bugarske, blizu turske granice, a neke osobe iz njihove pratnje hospitalizirane su, među kojima dvije u teškom stanju, objavili su u nedjelju ministarski i bolnički izvori. Jedna od žrtava imala je između 14 i 16 godine, a druga između 30 i 40. Žrtve su pripadale skupini od 19 izbjeglica kojih je policija otkrila u snijegom prekrivenom planinskom području,  a njihovo državljanstvo nije utvrđeno.

Foto: IHA

 

hr Croatian
X