Vijesti

Premještanja izbjeglica i vraćanja u Srbiju

sbU kamp su jučer stigla 3 vlaka. Ujutro oko 8 sati, poslijepodne oko 14 sati i navečer oko 21 sat. Primijetili smo veći broj obitelji s mnogo djece, a bilo je i dosta bolesnih i slabo odjevenih među njima.

U petak smo saznali kako je zagrebački prihvatni centar Porin u kojem je, prema neslužbenim informacijama, bila smještena 41 osoba – prazan. Istog dana navečer su iz Porina u kamp u Slavonskom Brodu stigle 24 osobe.  Radi se o osobama koje su vraćene iz Slovenije i koje su trenutno u kampu pod nadzorom MUP-a. HCK im je dostavio osnovne potrepštine. Neslužbeno smo saznali kako će te osobe biti vraćene u Srbiju.

Kasno navečer u petak smo također primijetili kako su iz jednog od sektora, a zatim i iz kampa izašla dva policijska kombija. Koje su osobe bile u tim kombijima i kamo su odvezene nismo saznali.

 

Tisuće izbjeglica se i dalje nalaze na grčko-makedonskoj granici, na hladnoći i u nehumanim uvjetima. U isto vrijeme Miro Kovač, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova, izjavio je kako Hrvatska podupire ideju da se pojača kontrola na granici između Grčke i Makedonije što može biti dugoročno održivo rješenje, ako Grčka nije u stanju kontrolirati granicu s Turskom, smatra Kovač.

 

Najmanje 35.000 Sirijaca stiglo je na tursku granicu u zadnjih 48 sati, a Turska očekuje još 60.000 izbjeglih iz Alepa. Europska unija danas je pozvala Tursku da otvori svoje granice za izbjeglice iz Sirije. Aktivisti su izvijestili u petak da turske vlasti drže granicu sa Sirijom zatvorenom, a turske vlasti tvrde kako njihove granice nisu zatvorene, no u ovom trenutku nema potrebe smjestiti te ljude unutar granica Turske. Kažu kako su pristigli ljudi smješteni su u logorima na sirijskoj strani granice.
Antiimigracijski pokret protiv masovnog useljavanja i navodne islamizacije Europe – Pegida, organizirao je u subotu prosvjed u Dresdenu u Njemačkoj. Također, organizirani su i protuprosvjedi, kako bi pokazali važnost humanog pristupa i pomoći izbjeglicama. Ogranci Pegide i sličnih desničarskih pokreta organizirali su još niz prosvjeda u drugim zemljama zapadne, ali i istočne Europe, pa su tako prosvjedni skupovi organizirani u Francuskoj, Poljskoj, Češkoj i Nizozemskoj. Skup u francuskom Calaisu vlasti su zabranile, zbog straha od nereda i sukoba.
Foto: HINA

 

hr Croatian
X